Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light.  

sałatka cobb

Sałatka Cobb – czyli kurczak, awokado i jajko

Sałatka Cobb jest u nas raczej mało znana, a szkoda, bo to jest to danie niezwykle smaczne i bardzo sycące. Choć jest lekka, można nią nakarmić drwala. Subtelna w smaku dzięki warzywom, ma też charakter za sprawą pieczonego kurczaka i pieczonego boczku, który nadaje jej lekko dymnego posmaku.
Ważnym składnikiem sałatki Cobb jest dressing. My proponujemy jego super lekką wersję z jogurtem, ziołami i niewielką ilością musztardy miodowej. W klasycznej wersji dressing do sałatki Cobb jest dość ciężki, zbudowany na bazie albo sera – stilton albo pleśniowego.

Oryginalny przepis znajdziecie na Tasty.com

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • Cienko krojony boczek wędzony z 8 plastrów (100 g)
  • Sałata rzymska

Marynata do kurczaka:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sos:

  • Pół kubka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka, a następnie włóż do niej filety i dokładnie obtocz marynatą. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Filety zawiń w folię aluminiową (każdy oddzielnie) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź.

Krok 3
Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy.

Krok 4
Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę w drobniutką kostkę, pomidorki na połówki, a filety w kostkę. Boczek połam na kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na porwanej na kawałki sałacie i obficie skrop sosem.

Smacznego!

Ps. Sałatka Cobb idealnie nadaje się na lunch do pracy. Będziecie zachwyceni. Dressing najlepiej spakować osobno i dopiero przed jedzeniem wymieszać składniki.

sałatka cobb

Leave a Reply