Pyszne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy.

Czas: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Hamburgery z pęczaku

Jak zrobić hamburgery z pęczaku?

Burgery z pęczaku najlepiej smakują z dodatkiem grzybów suszonych, wcześniej namoczonych. Jeśli nie macie takich grzybów, najlepiej zastąpić je boczniakami. Jeśli i tych  nie możecie dostać – użyjcie po prostu pieczarek.

Jedna uwaga odnośnie bułeczek do hamburgerów. Poniżej znajdziecie link do super prostego i sprawdzonego przepisu na bułeczki, które można zrobić w pół godziny. Do hamburgerów z pęczaku proponujemy Wam bułeczki upieczone z mąki pełnoziarnistej.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • ½ szklanki pęczaku
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 ząbek drobno posiekany czosnku
  • 6 suszonych grzybów, albo 2 duże boczniaki lub pieczarki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • 4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)

Przygotowanie:

Krok 1
Zalej ciepłą wodą suszone grzyby. Odstaw na 15 minut. Następnie odcedź. Zachowaj wodę. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, gdy się zapieni, wysyp na nie posiekaną cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj do niej posiekane suszone grzyby lub świeże. Smaż 3 minuty. Wsyp do rondla pół szklanki pęczaku. Zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj. Zalej kaszę szklanką wody (w tym wodą z namaczania grzybów). Doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

Krok 2
Odkryj pęczak, przesyp do misy miksera. Wsyp do kaszy łyżeczkę tymianku i rozmarynu. Dobrze posól i popieprz (niech pęczak będzie przesolony – później nie będziesz już dodawać soli, gdy połączysz kaszę z mięsem mielonym). Zmiksuj na dość gładką masę.

Krok 3
Przełóż kaszę do misy, dodaj do niej mielone mięso. Wbij jajo, dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj całość. Formuj okrągłe burgery, obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i smaż na nim kotlety na średnim ogniu – około 4 minut z każdej strony.
Burgery z pęczaku z bułkach, z ulubionymi dodatkami.

Spodobały Ci się burgery z pęczaku? Sprawdź inne przepisy z tego menu na tydzień.