O tej polędwiczce w marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Polędwiczka w marynacie jakiej nie znacie

polędwiczka w marynacie z musztardy

polędwiczka w marynacie z musztardy

Marynata z musztardy (a właściwie marynata i glazura w jednym), którą wykorzystaliśmy do tej polędwiczki ma doskonale zrównoważony smak: cukier karmelizuje się podczas smażenia i staje lekko gorzkawy, za to z musztardy wydobywają się słodkie smaki. Gorczyca nadaje ostrości. Rozmaryn pięknie aromatyzuje całość, nadając polędwiczce charakteru i klasy. Całość uzupełnia ocet winny.

Marynata warta jest polecenia wszystkim miłośnikom grilla, bo stanowi bardzo miłą odmianę od  standardowych, sklepowych posypek do mięsa.

Przepis zaczerpnęliśmy od Marian Burros, autorki książek kulinarnych.

Składniki:

  •  2 małe polędwiczki lub 1 duża
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu lub suszonego (lub tymianku)
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp do moździerza cukier i rozmaryn i utrzyj na proszek. Dodaj musztardę, ocet i chwilę ucieraj całość. Jeśli nie masz moździerza użyj robota ręcznego lub miksera. 

Krok 2

Osusz ręcznikiem polędwiczkę, usuń nożem błonki, posól i popieprz. Posmaruj mięso marynatą, najlepiej rękami, dokładnie dociskając marynatę do polędwiczek. Odstaw na 15 minut, choć najlepiej marynować mięso całą noc.

Krok 3

Nastaw piekarnik do 180 stopni.

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Obsmaż polędwiczkę ze wszystkich stron, a następnie wstaw do piekarnika na 20 minut. Obróć w połowie pieczenia.

Jeśli masz czas możesz polędwiczkę usmażyć. Wedy marynata ładniej skarmelizuje się na mięsie. Smaż polędwiczkę na średnim ogniu, obracając co 4-5 minut. Czas smażenia 20 minut.

Podawaj np. z pure ziemniaczanym i sałatą.

Smacznego!

Szukasz więcej przepisów na wyjątkowe marynaty do mięsa? Koniecznie sprawdź również marynaty na grilla – 5 niecodziennych przepisów.

marynaty na grilla

 

Leave a Reply