Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy!

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

zamiast mielonego kebab

Kebab zamiast mielonego

Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę na Bliskim Wschodzie. Mowa o koftach – czyli kebabach z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Łączy je nie tylko główny składnik. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć.
Warto choć na chwilę odejść od klasyki i zamiast mielonego wypróbować inne przepisy. Kofty, czyli kebaby na patyku są wyjątkowo smacznym daniem, prostym do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Patriotyzm patriotyzmem, ale według nas kofta bije naszego mielonego.

Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Danie wolne od glutenu, niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie.

Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com.

 

Składniki:

Na kebab

  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • Sól (około 2 płaskich łyżeczek)

Na tabbouleh

  • Duży kalafior lub 2 małe
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek mięty
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek kolendry
  • 2 duże pomidory
  • Mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez 5 minut.
Wyciągnij z piekarnika i przestudź. Następnie wymieszaj z posiekaną kolendrą, pietruszką, miętą i szczypiorkiem oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami.

Krok 3
Nałóż mięso na patyki do szaszłyków, ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut. I gotowe!

Smacznego!