Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą i pachnącym przyprawami kebabem rodem z Libanu. Do tego genialna sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy!
Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Kebab zamiast mielonego
Nie wiem czy wiecie, ale nasz stary, dobry kotlet mielony ma rodzinę na Bliskim Wschodzie. Mowa o koftach – czyli kebabach z mięsa mielonego nadzianych na patyki. Łączy je nie tylko główny składnik. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć.
Warto choć na chwilę odejść od klasyki i zamiast mielonego wypróbować inne przepisy. Kofty, czyli kebaby na patyku są wyjątkowo smacznym daniem, prostym do zrobienia, a jednocześnie bardzo aromatycznym. Patriotyzm patriotyzmem, ale według nas kofta bije naszego mielonego.
Do kebabów proponujemy Wam wspaniały dodatek: sałatkę libańską tabbouleh z kuskusem zrobionym z… pieczonego kalafiora. Danie wolne od glutenu, niepotrzebnych kalorii, zdrowe i proste do zrobienia. Koniecznie wypróbujcie.
Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com.
Składniki:
Na kebab
- 500 g wołowiny
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- Sól (około 2 płaskich łyżeczek)
Na tabbouleh
- Duży kalafior lub 2 małe
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek mięty
- Pęczek pietruszki
- Pęczek kolendry
- 2 duże pomidory
- Mała czerwona papryka
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez 5 minut.
Wyciągnij z piekarnika i przestudź. Następnie wymieszaj z posiekaną kolendrą, pietruszką, miętą i szczypiorkiem oraz pokrojonymi w kostkę pomidorami.
Krok 3
Nałóż mięso na patyki do szaszłyków, ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut. I gotowe!
Smacznego!