Wystarczy sześć składników, żeby zrobić danie, które smakuje jak zamówione w restauracji. A jest przy tym niewiarygodnie proste do przygotowania.

Czas: 40 minut

Liczba porcji: 2

Kurczaka po toskańsku można zrobić na dwa sposoby: szybszy i wolniejszy. W pierwszym przypadku danie jest gotowe w 20 minut. W drugim trzeba dwa razy więcej czasu. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jakiego użyjemy: czy będą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie po filety. Gdy sprawa jedzenia nie jest aż tak pilna zabierzcie się za udka. W obydwu wersjach danie smakuje wyśmienicie.

Kurczaka możecie go podać z ryżem lub makaronem.

Przepis pochodzi z tasty.co.

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 3 ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • 4 pomidory malinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych lub puszka pomidorów w zalewie
  • Duża garść szpinaku
  • Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g)
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie: 

Krok 1

W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, posól, popieprz i połóż na rozgrzanym oleju skórką w dół. Smaż 15 minut, co jakiś czas przesuwając kurczaka po patelni. Odwróć na drugą stronę i smaż w taki sam sposób przez kolejne 15 minut. Sprawdź, czy mięso jest usmażone: nakłuj udka cienkim nożem lub patyczkiem szaszłyków. Jeślo wypłynie przezroczysty, klarowny sos, mięso jest wysmażone. Jeśli nie, potrzymaj je jeszcze na patelni a potem zdejm i przełóż do osobnego naczynia.

Krok 2 

Na tłuszcz wytopiony z kurczaka wysyp posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodaj posiekane 3 ząbki czosnku. Smaż 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż mieszkając przez kolejne 5 minut. Zmniejsz ogień do minimum.

Krok 3

Dodaj do śmietany łyżeczkę sosu z patelni i energicznie wymieszaj, żeby ją zahartować. Następnie wylej na patelnię z sosem pomidorowy i zamieszaj szybko, tak żeby śmietana nie ścięła się w kontakcie z gorącą patelnią. 

Krok 4

Włóż do śmietanowego sosu kurczaka i duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 5 minut. Na koniec dodaj garść umytego szpinaku.

Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem 

  • aleksandra chirowska

    A co ze szpinakiem?