W tym tygodniu mamy dla Ciebie pięć zdrowych, ale sycących sałatek. Wszystkie są zamknięte w słoikach. Pokażemy Ci jak spakować sałatki do słoików, żeby wyglądały pięknie nawet następnego dnia, były świeże i smaczne.

  • Na końcu wpisu tradycyjnie znajdziesz listę zakupów, które możesz zamówić we frisco.pl bezpośrednio z naszego bloga – wystarczy jeden klik.

Słoik – ekologiczny pojemnik na lunch

Jak spakować sałatkę do słoika

Słowo „słoik” ma w Polsce różne konotacje, szczególnie w Warszawie, gdzie „słoików” jest najwięcej, bo stolyca ściąga najwięcej ludzi z prowincji. W Niedzielnym kucharzu nie mamy ze słoikami najmniejszego problemu! Po pierwsze dokładnie połowa załogi Niedzielnego Kucharza, czyli Eugeniusz, to słoik, (ja to Warszawka). Ale co najważniejsze obydwoje uważamy, że słoik to najlepszy, eko przyjaciel człowieka pracującego. W tym wpisie powiemy Wam jak spakować sałatkę do słoika i zrobić z tego doskonały lunch.

Poniedziałek: Sałatka COBB

Klasyczne danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. W wersji fit – zrób sałatkę bez boczku. Zobacz przepis

Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem

Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie na imprezę. Goście będą zachwyceni. Gwarantujemy to! W sałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą rukoli. Całość dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis

Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym

Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis

Czwartek: Tajska sałatka z krewetkami w sosie z awokado

Krewetki, makaron ryżowy, pieczone warzywa – tylko ta trójca wystarczyłaby, żeby stworzyć dobrą sałatkę. W tym daniu jest coś jeszcze – aromatyczny, zielony sos, zrobiony na bazie awokado, orzechów i kolendry, który nadaje całości delikatnego, aksamitnego smaku. Zobacz przepis

Piątek: Sałatka burritos

Sałatkę zamiast do słoika spokojnie można włożyć do tortilli i zawinąć. Zawiera ona podstawowy zestaw składników potrzebnych do zrobienia klasycznego burito. Jeśli masz ochotę, zabierz do pracy kilka placków tortilli i zrób sobie klasyczne burrito. Zobacz przepis

Lista zakupów

Warzywa:

  • Rukola
  • Winogrona
  • Pomidorki koktajlowe
  • Cukinia
  • Sałata rzymska
  • 2 awokado
  • Rzodkiewki
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • Cebula szalotka

Sery/nabiał/jajka

  • Kozi ser
  • Parmezan
  • 1 jogurt grecki 250 ml
  • 2 jajka

Zioła

  • Kolendra
  • Pietruszka

Makarony/kasze

  • Kuskus
  • Makaron ryżowy
  • Ryż

Mięso/owoce morza

  • Krewetki
  • Udka z kurczaka
  • Polędwiczki
  • Mielony indyk 400 g
  • Boczek wędzony

Konserwowe

  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Dodatki

  • Garść orzechów pistacjowych
  • Przecier pomidorowy
  • Bułka tarta
  • Sok z cytryny

Przyprawy

  • Przyprawa włoska (oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek
  • granulowany)
  • Sos sojowy
  • Sos rybny
  • Olej sezamowy

Jak spakować sałatkę do słoika

W tym menu na tydzień zrobiliśmy łącznie pięć warstwowych sałatek. Wszystkie przepisy są bardzo proste, a najpiękniejsze jest w nich to, że można je zmieniać, dowolnie dobierając składniki. Dodaj do słoików Twoje ulubione warzywa, sery, czy mięso.

Pakując sałatkę do słoika trzymaj się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładaj makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch świeżą zieleninę – np. sałatę lub rukolę.

Czy sałatkę można mrozić

Słoikową sałatkę można jeść wprost ze słoika, albo przełożyć na talerz. Jeśli chodzi o dresing, to możesz go spakować osobno i polać nim danie przed zjedzeniem. Sałatka zachowuje świeżość i jest zdatna i zdrowa do jedzenia przez 3-4 dni od przygotowania. Wyjątek stanowi tu sałatka COBB,  w której jest jajko trzeba zjeść maksymalnie w ciągu 2 dni od ugotowania. Podobnie jest z krewetkami – lepiej nie trzymać ich długo w lodówce. Trzeba też uważać na sałatki z dodatkiem owoców, jak np. granat, czy winogrona, gdyż mogą one zacząć fermentować, dlatego nie należy za długo trzymać ich w lodówce.

Jednak najlepiej sałatki robić na świeżo.

w ekstremalnych warunkach sałatkę można też… zamrozić. Nam się to zdarzało, ale dotyczy to wyłącznie sałatek z przetworzonych składników – gotowanych lub pieczonych. Taką sałatkę dzień wcześniej trzeba wyciągnąć z zamrażalnika.

Smacznego!

Sprawdź też zdrowe przepisy z pęczakiem

Wegetariańskie chilli