Mrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed chwilą zostało wyciagnięte z piekarnika lub garnka. Sami zobaczcie jak łatwo można mrozić jedzenie.

Jak mrozić jedzenie

Zobacz przepis na najpyszniejszy na świecie domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia.

jak mrozić jedzenie
To nie książki, tylko zamrożone lunche – naucz się z nami jak mrozić jedzenie

Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia.

Jak mrozić jedzenie – coś o tym wiemy

My sami sporo wiemy o mrożeniu, ponieważ gotujemy jedzenie na cały tydzień i część obiadów trafia do zamrażalnika. Podstawowa zasada zdrowego przechowywania żywności jest taka, że produkty gotowane, smażone, pieczone można bezpiecznie przechowywać w lodówce w szczelny zamkniętych pojemnikach do czterech dni, choć najlepiej jest je zjeść trzeciego dnia, lub zamrozić. Domowe, mrożone jedzenie może być równie smaczne i zdrowe jak świeże – pod warunkiem, że dobrze je zamrozimy i prawidłowo rozmrozimy.

Jak mrozić jedzenie – 10 zasad  

A zatem – jak to zrobić, żeby z zamrażalnika wyciągnąć coś pysznego, a nie bezsmakową pulpę (albo co gorsza coś, co nam zaszkodzi?) Zanim zabierzecie się za mrożenie na poważnie, przeczytajcie wskazówki, które ułatwią Wam to zadanie.

1. Schładzaj jedzenie zanim włożysz je do zamrażalnika. 

Ciepłe dania podnoszą temperaturę w zamrażalniku i sprawiają, że inne produkty zaczynają odmarzać. A stąd już prosta droga do zmarnowania jedzenia. Jak to zrobić np. z gorącym rosołem, zupami? Możesz wcześniej zamrozić w specjalnych pojemnikach lub po prostu w plastikowej butelce wodę i, kiedy się zamrozi, dodać do gorącego rosołu, żeby go schłodzić. Gorące jedzenie można też podzielić na porcje, co przyspieszy proces schładzania.

2. Nigdy nie zamrażajcie tego co już raz rozmroziliście

.Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania.

3. Dobre opakowanie to podstawa

W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się plastikowe torebki strunowe do mrożenia, np. Niezbędny Jan, Ikea też sprzedaje takie woreczki, choć najlepsze są woreczki z suwakiem (jakoś czas temu widzieliśmy je w Biedronce). Te dobrej jakości posłużą Wam wiele razy. Woreczki można myć pod bieżącą wodą, bardziej zatłuszczone w zmywarce. Byle jakich nie warto kupować, bo podrą się po pierwszym użyciu.

Żywność można też mrozić w pojemnikach plastikowych i szklanych, pod warunkiem, że na opakowaniu znajduje się informacja, że nadają się do niskich temperatur.
Naszym zdaniem woreczki są jednak najlepsze, ponieważ zajmują najmniej miejsca w zamrażalniku.

Woreczek z zupą, sosem, rosołem najpierw układamy płasko na tacy i wsuwamy do zamrażalnika. Gdy zamarzną, ustawiamy je pionowo, jak książki, i w ten sposób zyskujemy więcej miejsca.

Jak mrozić jedzenie

Jak mrozić jedzenie Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów).

Co do zasady nie powinno używać się do mrożenia słoików, gdyż szkło może popękać pod wpływem niskiej temperatury. Chyba, że macie słoiki żaroodporne, o grubych ściankach.

Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawcie trochę wolnego miejsca od góry. Zupa czy sos, jak każdy płyn, który zmienia stan z ciekłego w stały, zwiększą objętość co może doprowadzić do uszkodzenia, rozsadzenia szkła.

Jak mrozić jedzenie - pierogi
Jak mrozić jedzenie – opisane pierogi, przygotowane do mrożenia.

4. Staraj się by w pojemnikach było jak najmniej powietrza.

Idealnym rozwiązaniem jest pakowanie próżniowe, do którego trzeba jednak mieć specjalny sprzęt (my dajemy radę bez tego, ale jeśli macie ekstra budżet – pewnie warto w to zainwestować). Ale tak naprawdę, jeśli w miarę regularnie zjadacie to co zamrożone, wystarczającym rozwiązaniem są zamykane plastikowe worki, z których po prostu przed zamknięciem trzeba pozbyć się jak najwięcej powietrza. Worek należy ułożyć płasko na desce, spłaszczyć go i przesuwać bąbel z powietrzem w kierunku zamkniękcia. Dopiero wtedy zamykamy worek. Nie jest to łatwe w przypadku płynnych produktów, ale warto powalczyć, bo powietrze jest wrogiem jedzenia:) Najłatwiej operację jest przeprowadzić przy użyciu woreczków z suwakiem.

5. Dziel posiłki na porcje przed zamrożeniem

Jedzenie zdecydowanie łatwiej podzielić na porcje przed mrożeniem niż po. Dlatego dzielcie posiłki na małe porcje zanim włożycie je do zamrażalnika. Dzięki temu unikniecie rozmrażania sosu jak dla ośmiu osób, w sytuacji gdy do stołu siadają np. dwie – rozmrozicie dokładnie tyle porcji, ile akurat będziecie potrzebować i nic się nie zmarnuje. Pamiętajcie – raz rozmrożone jedzenie trzeba będzie dosyć szybko zjeść. Lepiej więc rozmrażać małymi porcjami. Dodatkowo – małe porcje szybciej się rozmrażają.

Jak mrozić jedzenie – dziel posiłki na małe porcje przed zamrożeniem

6. Pamiętaj, że mrożenie nie zabija bakterii

Na pewno niektórzy z Was kojarzą sceny z Kuchennych rewolucji, w których Magda Gessler wyrzuca tony zamrożonego jedzenia z restauracyjnych chłodziarek. Czy ma rację? Jeśli mrożonki są nieopisane, czyli nie wiadomo kiedy zostały zamrożone – zdecydowanie tak. Pamiętajcie – wbrew temu co mogłoby się wydawać – mrożenie nie zabija bakterii. Dlatego w razie wątpliwości co do tego, jak długo danie leżało w zamrażalniku, lepiej się go pozbyć niż ryzykować zatruciem.

7. Opisuj mrożonki

W naszej kuchni chodzi o to by nie marnować jedzenia, bez względu na to czy jest świeże czy mrożone. Aby uniknąć sytuacji jak z Kuchennych rewolucji, musimy dobrze opisywać mrożonki. Na początku to może się Wam wydać stratą czasu (w końcu domowa zamrażarka nie jest tak duża jak restauracyjna chłodnia i wiemy mniej więcej co w niej jest), ale wierzcie nam – gdy wpadniecie w wir planowania posiłków, a zamrażalnik zacznie się wypełniać obiadami, łatwo będzie się pogubić. Oznaczcie każdą mrożonkę tak, byście nie mieli wątpliwości co w niej jest. Na każdej napiszcie też datę włożenia do zamrażalnika i zjadajcie najpierw starsze porcje. Do opisywania mrożonek można kupić dwa markery w różnych kolorach – inny do surowego i gotowanego jedzenia. Jeśli jesteście bardzo pilni i obowiązkowi możecie też przygotować listę mrożonek, którą będziecie trzymać w kuchni i na bieżąco aktualizować (my jeszcze wciąż pracujemy nad jej zrobieniem ;-)).

8. Nie zamrażaj jedzenia, które jest nieświeże

Mrożenie na pewno nie doda mu świeżości. Najlepiej mrozić jedzenie od razu po jego przygotowaniu i wystudzeniu. Nowe mrożonki układamy zawsze na tyłach zamrażalnika, tak by w pierwszej kolejności sięgnąć po starsze dania (to pomaga nam także przy planowaniu posiłków – zaglądamy do zamrażalnika i od razu wiemy co mamy).

9. Dbaj o czystość zamrażalnika

Zaśnieżony zamrażalnik na pewno nie będzie działał efektywnie – będzie słabo mroził – zmarnujecie tylko jedzenie i energię elektryczną. Ponieważ każdy zamrażalnik działa inaczej – trudno podać co ile czasu trzeba go rozmrozić (niektóre same to robią) lub oczyścić. Ale warto zwracać uwagę na to, czy ścianki nie są ośnieżone.

10. W razie braku prądu nie otwieraj zamrażalnika

W nagłych awariach prądu lub gdy zepsuje się Wam lodówka, nie otwierajcie drzwi do zamrażalnika. Trzymane w środku jedzenie powinno przetrwać idealnie zamrożone jeszcze przez 24 godziny. Do tego czasu pewnie znów będziecie mieć energię elektryczną albo nowy zamrażalnik. Grunt by nie otwierać drzwiczek i nie wpuszczać do środka ciepła

Jakie są plusy mrożenia

Sprawdź nasz przepis na calzone – danie idealne do mrożenia.

Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu. Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem wyciągamy z zamrażalnika, gdy jest taka potrzeba. Wierzcie nam, nie ma nic cudowniejszego niż pyszny sos lub aromatyczny rosół (ale nie z torebki i nie z kostki – tylko naprawdę AROMATYCZNY) gotowy w pięć minut (od rozmrożenia oczywiście).

– Pewnie nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale pusty zamrażalnik jest nieekologiczny – to strata prądu (i przy okazji pieniędzy). Utrzymanie zamrażarki wypełnionej jedzeniem kosztuje mniej niż wypełnionej po brzegi. Dlaczego? Mrożone jedzenie chłodzi swoich sąsiadów – dania mrożą się wzajemnie i lodówka nie musi aż tak się wysilać (czyli zużywać aż tyle prądu.

A jakie są minusy mrożenia?

Naszym zdaniem nei am minusów. Trzeba tylko znać dwie zasady:

– Po pierwsze trzeba wiedzieć jak mrozić jedzenie.

– Po drugie trzeba wiedzieć jak je rozmrażać.

Na szczęście nie jest to ani wiedza tajemna, ani trudna do przyswojenia. A jak my to robimy? Przestrzegamy 10 zasad udanego mrożenia, które wyliczyliśmy niżej. Powstały na podstawie naszych doświadczeń i tego czego nauczyliśmy się od innych (m.in. od amerykańskich blogerów, bo Amerykanie mrożą na potęgę).

Sprawdź przepis na domowe tortille – idealne do mrożenia.

Jak długo można mrozić jedzenie? 

I jeszcze jedna ważna kwestia – jak długo można mrozić? Terminy dla poszczególnych produktów i potraw podaje m.in. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków. Generlanie są to dwa-trzy miesiące.

Zobaczcie jakie terminy mrożenia rekomenduje amerykańska rządowa agencja.

My oczywiście nie polemizujemy z amerykańskimi naukowcami, ale trzymamy się zasady by wszystkie nasze mrożone obiady zjeść w ciągu miesiąca (czyli szybciej niż zalecają Amerykanie). Dzięki temu mamy pewność nie tylko co do ich właściwości odżywczych, ale też co do jakości i wyglądu rozmrożonego jedzenia (innymi słowy – że nadal będzie smacznie, zdrowo i apetycznie).

Sprawdź nasz przepis na Shepard’s pie – danie idealne do mrożenia.

przepis na zapiekankę pasterską z kalafiorem

Czego nie wolno mrozić

Większość pojedynczych składników można z powodzeniem zamrozić. Dotyczy to także większości przepisów na naszym blogu. Są jednak takie składniki, których nie warto wkładać do zamrażalnika:

  • Surowe jajka – popękają
  • Jajka na twardo – staną się gumowate 
  • Warzywa z dużą zawartością wody – stracą świeżość i jędrność
  • Delikatne zioła takie jak natka pietruszki czy bazylia – będą się nadawały jako przyprawy do dań, ale na pewno nie do ich dekoracji – zupełnie stracą wygląd
  • Sosy na bazie jajka – oddzielą się 
  • Jogurt naturalny, serek wiejski czy śmietana – staną się wodniste
  • Ryby, która spędziły w lodówce kilka dni

Jak rozmrażać jedzenie?

Rozmrażanie to zupełnie inna historia na osobny wpis. Najważniejsze, żebyście pamiętali, że wyjęty z zamrażalnika produkt spożywczy powinien całkowicie rozmrozić się przed gotowaniem. Wyjątkiem są warzywa – które można gotować bezpośrednio po wyjęciu z zamrożenia.

Choć niektórych to zdziwi, rozmrażanie w mikrofali, pod ciepłą wodą itp. to zabójstwo (jeśli tak można powiedzieć) dla naszego jedzenia. Najlepiej wyjąć danie z zamrażalnika dzień wcześniej, przełożyć do lodówki i pozwolić mu spokojnie odmarzać. Następnego dnia powinno być gotowe do dalszej obróbki.

Jedzenia mrożonego nigdy nie rozmrażamy w temepraturze pokojowej, albo, nie daj Bóg, wystawiając na słońce. Mrożonkę wstawiamy do lodówki, najlepiej wieczorem i zostawiamy, żeby riozmrażało się w temperaturze 0-4 stopnie.

Inna metoda jest taka, że zalewamy produkt zimną wodą. Wodę zmieniamy co poł godziny, aż mrożonka się rozmrozi.

Pamietaj, żeby ryby zawsze rozmrażać zapakowane w folię.

Owoce  morza możesz rozmrozić błyskawicznie, przelewajac je gorącą wodą. Od razu musisz je wtedy przygotować. Nie odstawiaj do lodówki czy na kuchenny blat.

Szczegóły dotyczące szczegółów mrożenia i rozmrażania mięsa znajdziesz w naszym poradniku Jak przechowywać mięso