Szaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać.

Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących, w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo.

Szaszłyki z młodych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g mielonego indyka lub kurczaka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka włoska mieszanka ziół (tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 8 młodych ziemniaków
  • Kolba kukurydzy
  • 8 pieczarek
  • 4 szalotki
  • Mała cukinia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Kilka łyżek oleju
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układaj mięsne kulki na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw pulpety do piekarnika. Piecz 12 minut.

Krok 2
Umyj ziemniaki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale zwarte, nie mogą się rozpadać. Odcedź i przelej je zimną wodą.

Krok 3
Kukurydzę umyj. Zagotuj w garnku litr wody, dobrze posól (1 łyżeczka), włóż do wrzątku kukurydzę, zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 5 minut. Odcedź.

Krok 4
Obierz pieczarki, przekrój na połowy szalotki, pokrój cukinię w talarki, kukurydzę w krążki, a następnie w półkrążki. Przełóż składniki do misy, dodaj do nich ziemniaki. Posyp oregano i dtymiankiem, wymieszaj.

Krok 5
Zrób szaszłyki. Nadziewaj na drewniane patyczki: kukurydzę, szalotki, pieczarki, pulpety, cukinię i ziemniaki. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Kładź na niego szaszłyki i obsmażaj krótko z każdej strony na dość ostrym ogniu.
Podawaj z dowolną sałatą.
Smacznego!