Na pewno znacie powiedzenie: zadać komuś bobu, czyli dać się komuś we znaki, zaleźć za skórę. Mniej znane jest natomiast porównywanie: mieć czegoś jak bobu, opisującego obfitość i dostatek, a nawet nadmiar. My nie mamy bobu nigdy dosyć, zjadamy go nie tylko latem, ale też poza sezonem. Mamy dla Was 5 propozycji na dania z bobem, które nigdy Wam się nie znudzą.

Bób, bóber, bober, to po polsku i „po naszemu”, po rosyjsku bob, po ukraińsku bib. Jest bób warzywem głęboko osadzonym w kulturze słowiańskiej, dobrze znanym kuchni włoskiej, w mniejszym stopniu Anglosasom. Amerykanie dopiero kilka lat temu odkryli smakowitość bobu, głównie za sprawą kuchni włoskiej i zajadają się fava bean (albo broad bean, horse bean) przede wszystkim z makaronami. Swój wkład w upowszechnianie bobu ma również Martha Stewart, jedna z nielicznych przedstawicielek Polonii amerykańskiej, która wspięła się na sam szczyt drabiny społecznej USA (zaliczając po drodze fatalny upadek). Jeden z naszych przepisów inspirowany jest daniem Marthy.

Jak gotować bób

Bób to starożytne warzywo uprawiane już w neolicie i od pradawnych czasów uważane za  warzywo magiczne. Jest niewątpliwie w bobie jakaś magia: bardzo młode nasionka można jest na surowo, nieco starsze pysznie smakują ugotowane razem ze skórką, dojrzałe trzeba przed konsumpcją wyłuskać ze skórzanego uniformu. W postaci suszonej jest twardy jak nabój na grubego zwierza. Świetnie nadaje się do mrożenia.

Jak ugotować bób? Świeży potrzebuje kilku minut we wrzątku, mrożony jeszcze mniej, bo zanim zostanie głęboko zamrożony wcześniej jest obgotowywany. Suszony trzeba wcześniej całą noc moczyć w wodzie jak fasolę.

Jak przyrządzać bób

W Polsce bób zjadany jest głównie w postaci najprostszej czyli z masłem i świeżym koperkiem. My proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku.

Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki

Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie!

Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami

przepis na sałatkę z bobu

Bób z pesto z migdałów-  aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy suszony pomidor. Idealne na każdą porę roku.

Marokańska zupa z bobu

zupa z bobu

Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o bobie, a nie jedliście marokańskiej zupy z bobu, to najlepsze jeszcze przed Wami!

Risotto z bobem i krewetkami

risotto z bobem

Lekko przekręcony przepis na klasyczne risotto. Zamiast groszku w ryżu znalazł się bób. I świetnie dał radę. Pomogły krewetki.

Linguini z bobem i krewetkami

We Włoszech połączenie bobu z makaronem jest czymś absolutnie naturalnym. My do tego zestawi dorzuciliśmy jeszcze krewetki.