Prosta i tania zapiekanka. Dobrze sprawdzi się w roli szybkiego obiadu. Tzn. pieczenie zajmuje ponad pół godziny, ale przygotowanie dania to kwestia pokrojenia składników.
Przygotowanie: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Zapiekanka z kaszanką i jajkiem sadzonym to pomysł Anglików, którzy, podobnie jak Polacy, lubią i cenią kaszankę.
Danie jest bardzo proste, a skład zależy od Twojej inwencji. Możesz do niej dodać wszystkie warzywa na jakie masz ochotę: cukinię, kawałki kalafiora, brokuła. Ale tak dobieraj proporcje, żeby warzywa nie zdominowały ziemniaków, bo one, oprócz kaszanki, są tu najważniejsze. Kaszanka po prostu super z nimi smakuje.
Składniki:
- 2 kaszanki
- 4 jajka
- 5 małych ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Kawałek czerwonej kapusty
- Kawałek białej rzodkwi
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- Kilka łyżek siekanego szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa, obierz marchew. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, marchew i rzodkiew w plastry. Posiekaj kapustę i cebulę w piórka. Oprócz ziemniaków, które muszą być pokrojone cienko, do pozostałych warzyw nie musisz się jakoś specjalnie przykładać.
Krok 2
Przełóż warzywa na tackę do pieczenia, polej olejem, posyp tymiankiem, majerankiem i czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj dobrze całość.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw tackę blisko grilla. Piecz 15 minut.
Krok 3
Pokrój kaszankę w talarki. Wyjmij tackę z warzywami, przemieszaj składniki, wyłóż kaszankę na wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika na 15 minut na środkową półkę.
Krok 4
Wyjmij tackę z piekarnika, wbij jajka na zapiekankę. Wstaw ponownie do piekarnika. Piecz przez 5-10 minut, w zależności jak mocno ścięte jajka lubisz.
Posyp siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!