Lekka, letnia sałatka z arbuza, którego słodycz przełamuje wytrawny ser. Całość skropiona jest prostym, cytrusowym dresingiem.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo proste

Liczba porcji: 2

Sałatka z sera dobrze sprawdzi się d dodatkiem pecorino, fety i każdego sera o wyrazistym smaku

Sałatka z arbuza nie jest czymś oczywistym, gdyż jest to owoc jedzony solo, zazwyczaj dla ugaszenia pragnienia. Tymczasem arbuz doskonale sprawdza się w roli budulca sałatki, łatwo nawiązując relacje z innymi składnikami. Świetnie czuje się w towarzystwie fety, której słoność doskonale łączy się z soczystą słodkością arbuza. Gorąco polecamy Wam jednak inny ser: pecorino, również słony, a przy tym ostry w smaku, który idealnie komponuje się z arbuzem.

Sałatkę z arbuza i sera najlepiej zrobić tuż przed konsumpcją. Jeśli zamierzacie zabrać ją do pracy to przygotujcie ją rano. Arbuz i ogórek mają w sobie dużo wody i sałatka zrobiona dzień wcześniej podpłynęła wodą.

Sałatka z arbuza i sera pecorino inspirowane przepisem z Themediterraneandish.com

Polecamy inne przepisy na sałatki z arbuzem: sałatkę z arbuzem i prosciutto oraz sałatkę z arbuzem i chmurkami z koziego sera

Sałatka z arbuza i sera pecorino

Składniki:

  • 1/4 arbuza (2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę)
  • 1 szklanka makaronu świderki 
  • 1 mały ogórek
  • 50 g fety lub pecorino 
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść roszponki lub rukoli

Dresing

  • Sok z małej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki dobrej oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą, żeby go wystudzić.

Krok 2

Umyj roszponkę, ogórka i pomidorki. Ogórek pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na połowy. Arbuza pokrój w dużą kostkę. 

Krok 3

Przygotuj dresing. Wyciśnij sok z cytryny do szczelnie zamykanego słoiczka, dodaj 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy, zakręć i energicznie potrząsaj aż powstanie gładka emulsja.

Krok 4

Wyłóż makaron, arbuza, ogórka, pomidorki, roszponkę do misy. Dodaj poruszony ser, polej dresingiem, wymieszaj. 

Smacznego!