Nie ma jednej kanonicznej wersji ratatouille. Skład i proporcje są dowolne. Jest za to patent jak uprosić pracę nad tą pyszną potrawą.

Czas: Godzina z małym hakiem  (w tym 45 minut pieczenia warzyw)

Poziom trudności: łatwy

Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

„Ratatouille?! Jesteś pewien, że chcesz mu to podać?” – pamiętacie skąd ten cytat? Każdy fan kreskówek (a u nas jest jeden i nie jest nim Miłosz :-)) wie, że pochodzi z filmu „Ratatuj”.

Gotujemy jak w kreskówce

Ta kreskówka jest mocno zakręcona – główny bohater to gotujący szczur…hmmm (polski tytuł filmu nie oddaje gry słów amerykańskiego oryginału, gdzie chodziło o połączenie słowa „rat” – szczur, z nazwą francuskiej potrawy rattatouille), ale też bardzo zabawna (Oscar i Złoty Glob za najlepszy film animowany). Właśnie stuknęło jej 10 lat! Kto by pomyślał, że to już dekada… Nic tak nie przypomina o upływie czasu jak dzieci i kreskówki z przeszłości. Właściwie na to samo wychodzi 🙂

Obejrzeliśmy „Ratatuja” po latach, żeby przekonać się, że Remy – szczurzy główny bohater, przyrządzał ratatouille dokładnie tak jak my, czyli w piekarniku!

Remy podał to danie srogiemu i wrogo nastawionemu krytykowi, pomimo obiekcji załogi restauracji (stąd to pełne zdziwienia pytanie na początku), bo uważał, że proste dania są najbardziej wykwintne. W tym też zgadzamy się ze szczurkiem 😀

Ratatouille – mniej popularny kuzyn leczo

Ratatouille – doskonała jesienna potrawa rodem z Prowansji – w Polsce jest raczej mało znana. Co może dziwić, biorąc pod uwagę popularność jego węgierskiego kuzyna – leczo. A przecież ratatouille jest od leczo szlachetniejsze w smaku, delikatniejsze i dużo lżejsze.

Być może jego niewielka popularność wynika z bardziej czasochłonnego sposobu przygotowania niż w przypadku leczo, które co do zasady robi się jak bigos, czyli wrzucając składniki do rondla. Ratatouille przyrządza się inaczej. Co prawda nie ma jednej receptury, skład może być różny, obowiązuje natomiast jedna zasada: żeby każde z warzyw smażyć oddzielnie i łączyć razem dopiero na koniec. Smażenie na jednej patelni jest czasochłonne, użycie kilku rondli to z kolei spory bałagan w kuchni. Jest jednak patent stosowany przez kucharzy, który pracę nad ratatouille znakomicie upraszcza i którym chcieliśmy się dziś z Wami podzielić: warzywa kroimy i pieczemy w piekarniku. Potem wszystko łączymy z podduszonymi pomidorami, przyprawiamy, trochę jeszcze dusimy i gotowe.

Polecamy Wam ten przepis. Przetestujcie go póki warzywa są jeszcze stosunkowo tanie i świeże. Pachnące słoneczną jesienią ratatouille rozjaśni krótkie listopadowe dni.

Ratatui

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • Bakłażan
  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Sporo oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Warzywa myjemy i kroimy: papryki w romby, cukinie w półkrążki, bakłażana w kostkę, a cebule na ćwiartki.

Razem z trzema ząbkami czosnku przekładamy warzywa na wyłożone papierem i posmarowane olejem tacki do pieczenia, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia: po 30 minutach wyciągamy papryki, cebule i czosnek. Po 40 minutach cukinię, chwilę później bakłażana.

Krok 2

W międzyczasie, kiedy warzywa się pieką, zagotowujemy litr wrzątku, myjemy pomidory i w głębokim naczyniu zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na kilka minut, następnie wyciągamy pomidory z kąpieli, przecinamy skórkę na czubku ostrym nożykiem na krzyż i ściągamy skórkę. Kroimy pomidora, a następnie oddzielamy miąższ od nasionek – tych ostatnich się pozbywamy. Czynność najlepiej wykonać rękami, wsuwając palce w kieszonki z nasionkami i sprawnie je wysupłując. Siekamy miąższ.

Zamiast świeżych pomidorów można użyć pomidorów całych z zalewy.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Obieramy ząbek czosnku, siekamy i rozcieramy trąc nożem po desce. Można też użyć wyciskarki. Wrzucamy rozgnieciony czosnek na patelnię, chwilę przesmażamy i dodajemy posiekane pomidory (pomidory z puszki dodajemy razem z sokiem), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 4

Wszystkie upieczone warzywa dodajemy do rondla z pomidorami. Wyciskamy do nich upieczone ząbki czosnku jak pastę z tubki. Mieszamy, dodajemy posiekane świeże zioła lub suszone, podlewamy oliwą (około czterech łyżek) przykrywamy i dusimy razem przez mniej więcej 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Ratatouille doskonale smakuje odgrzane następnego dnia, podane z dobrym pieczywem.

przepis na ratatouille

Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.