Prosty sposób na szybki obiad. Makaron z pesto to deska ratunku dla wszystkich zabieganych oraz tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić do jedzenia.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Jedno z tych dań, które można zrobić w czasie niewiele dłuższym niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki. To samo dotyczy orzechów: wrzućcie do pesto takie orzechy jakie macie pod ręką.
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki lub rurki
- 200 g krewetek mrożonych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Pesto
- 1 szklanka liści i łodyg bazylii
- 1 szklanka liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki oliwy lub dobrej jakości oleju
- Sok z cytryny do smaku
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Przełóż z powrotem do garnka.
Krok 2
W międzyczasie zrób pesto. Włóż wszystkie składniki do miksera. Zmiksuj je. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Dodaj kilka łyżek pesto do makaronu i wymieszaj.
Krok 3
Rozmróź krewetki. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz krewetki. Smaż minutę z jednej strony (minuta wystarczy w przypadku krewetek koktajlowych, tygrysie, surowe najlepiej smażyć dwie minuty). Dodaj do niech dwa rozgniecione ząbki czosnku. Przewróć krewetki na drugą stronę i smaż jeszcze minutę-dwie aż będą gotowe.
Krok 4
Przełóż krewetki do makaronu. Podawaj.
Smacznego!