Super przepis na domowego kebaba, który smakuje tak samo jak kebab z budki. Cała tajemnica tkwi w mieszance przypraw, tworzących podstawę aromatycznej marynaty.
Czas przygotowania: 10 minut plus marynowanie co najmniej 3 godziny
Czas pieczenia: 45-50 minut
Poziom trudności: łatwe
LIczba porcji: 2-3
Kebabownie są już stałym elementem pejzażu polskich miast, a popularny kebs jest głównym składnikiem naszego rodzimego street food, czyli szybkiego jedzenia sprzedawango na ulicy. Na pewno nie raz zastanawialiście się z czego zrobiony jest kebab, co sprawia, że jest tak aromatyczny i smaczny i jak takie coś przyrządzić w domu.
Jakie mięso wybrać na kebaba
Turek, który wymyślił i opatentował pomysł na wielkie wałki sprasowengo mięsa, które obracając się wokół własnej osi piecze się przed rozgrzanym elektycznym grilem jest dzisiaj milionerem. To słynny na całym świecie doner kebab – obracający się kebab.
My mamy dla Was super prosty przepis jak zrobić kebab w domu, który smakiem niczym nie różni się od kebsa z budki. Tu ważna uwaga: do zrobienia kebaba najlepiej jest użyć udek z kurczaka bez kości. Mięsa nie należy kroić, lecz zamarynować w calości i w całych kawałkach nadziać na szpadelki. Chodzi o to, że do kebaba potrzebne jest soczyste mięso, które podczas długiego pieczenia nie wysuszy się na wiór, ale nadal będzie delikatne i miękkie.
Mięso trzeba dość ciasno ubić na szpadelkach, ponieważ łatwiej się kroi po upieczeniu i wygląda jak oryginalny kebs z budki. Nie obejdzie się też bez dobrze naostrzonego noża.
Polecamy Wam nasz własny patent nadziewania kebaba na domowej roboty rożen z selera do pieczenia doner kebaba:) Na naszym blogu znajdziecie też kilka przepisów na kebaby klasyczne, czyli z mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni.
Zdrowsza wersja kebaba
Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity), zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę tabbouleh, jak my w tym tygodniu. Jest to tradycyjny sposób podawania kebaba na Bliskim Wschodzie. Przepis znajdziecie pod przepisem na kebab. Polecamy Wam też super zdrowy patent na tabbouleh z kuskusem z pieczonego kalafiora.
Przepis pochodzi z bloga Recipetineats.com
Składniki:
- 0,5 kg filetowanych udek z kurczaka
Marynata
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 strate ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty w głębokiej misie. Osusz udka ręcznikiem i włóż mięso do marynaty. Przykryj i marynuj ze 3 godziny, najlepiej przez całą noc w lodówce.
Krok 2
Wyjmij mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej, czyli na pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Podziel mięso na dwie części. Weź dwa szpadelki do szaszłyków, ułóż je równolegle, w odległości kilku centymetrów i nadziej na nie pierwszą porcję mięsa. Nie przekrawaj udek, staraj się ciasno nałożyć na szpadelki. Nadziej drugą porcję mięsa na szpadelki.
Krok 3
Weż brytfankę lub jakiekolwiek żaroodporne naczynie na tyle szerokie, żeby można było na niej położyć kebaby w taki sposób, żeby nie dotykały dna, ale wisiały w powietrzu. Wyłóż dno naczynia folią aluminiową.
Wstaw mięso do piekarnika. Piecz 30 minut, następnie obróć kebaby o 180 stopni i polej mięso sosem jaki spłynął z niego do brytfanny. Piecz jeszcze 15-20 minut. Czas zależy od wielkości udek. Piecz jeszcze przez 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej kebaby jeszcze raz sosem.
Jeśli chcesz mocniej przyrumienić wstaw go pod konkec pieczenia pod sam gril.
Gotowe! Kebaby możecie podać w chlebie pita, zawnięte w tortille, albo z sałatką tabbouleh.
Sałatka tabbouleh
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy bulguru
- 250-300 g pomidorków koktajlowych lub kilka dużych, dojrzałych pomidorów różnych gatunków
- 1 pęczek pietruszki
- Kilka listków mięty
- Kilka łodyg szczypiorku
- 1/2 czerowonej cebuli
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj pół szklanki kaszy bulgur. Drobno posiekaj pęczek pietruszki i kilka listków mięty (to ważny składnik sałatki – jeśli jej nie masz, dodaj szczypę suszonej mięty) i kilka łodyg szczypiorku. Pokrój w cienkie piórka cebulę, a pomidorki na połówki.
Wymieszaj wszytkie składniki w misie, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!