Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały jak znalazł.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwe
Najpopularnieszym z chłodników jest oczywiście litewski, jedna z tych potraw uwiecznionych w literaturze i poezji.
Bernardyn zmówił krótki pacierz po łacinie;
Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,
I chołodziec litewski milcząc żwawo jedli
To oczywiście fragment „Pana Tadeusza”.
Chłodnik, jaki chcemy Wam zaproponować raczej pod wódeczkę nie pójdzie, ale idealnie nadaje się na prosty obiad w upalny dzień. Wystarczy zmiksować ogórki, które do zupy wnoszą przyjemną wilgoć i nadają jej konsystencję, fetę, która stanowi jej treść i zioła o niesamowitym ładunku świeżości i ostrości, łagodzonej przez kremowe nadzienie z avocado na grzankach.
Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej jest schłodzić, przez godzinę trzymając w lodówce, gdy jednak nie ma na to czasu wystarczy wlać do zupy maślankę prosto z lodówki.
Kto nie przepada za maślanką może użyć kefir lub jogurt. Choć wg nas lekko kwaśna maślanka jest najlepsza i znakomicie koresponduje ze słodkimi ogórkami. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1 litr maślanki
- 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania
- 2 duże ogórki
- Pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
- Pestki dyni
Grzanki:
- Awokado
- 50 g fety
- Łyżka soku z cytryny
- 4 kromki chleba
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek.
Tak przygotowane składniki włóż do kielicha miksera. Zmiksuj. Wlej litr maślanki i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Przygotuj tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni.
Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta.
Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami.
Smacznego!