Delicje. Kto zje raz, zapomni o pyzach z mięsem. Wegetariańskie pyzy z tofu, grzybów i orzechów są, co tu dużo gadać, po prostu lepsze.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Wymagające pewnej wprawy

Liczba porcji: 2 duże (10 pyz)

Wegetariańskie pyzy – z czego zrobić farsz

Wegetariańskie pyzy to kolejne danie, o którym spokojnie można powiedzieć, że nie tylko w niczym nie ustępują pyzom z mięsem, ale są od nich lepsze. Nie jesteśmy wegetarianami, choć jemy coraz więcej dań typu wege, ale gdyby ktoś dał nam wybór: pyzy tradycyjne, czy pyzy wegetariańskie, bez dwóch zdań wybralibyśmy te drugie.

Dlaczego? Bo nadzienie ma niesamowity aromat, smak i strukturę. Bazę stanowią zmiksowane na proszek orzechy nerkowca i pestki słonecznika. Charakteryzują się one tym, że nie mają dominującego smaku i zapachu, są za to delikatnie słodkie i po zmiksowaniu nadają farszowi przyjemnej struktury. Kolejnym składnikiem są zesmażone z cebulką grzyby. Użyliśmy brązowych pieczarek, ale mogą to być zwykłe pieczarki lub boczniaki.

Na koniec do miksera trafia ser tofu. Tu uwaga: z pieczarek podczas smażenia wydobywa się woda – trzeba ją odparować. W przypadku tofu należy ser dobrze odcisnąć z wody. Chodzi o to, żeby nadzienie nie było wodniste.

Ciasto na pyzy bez jajka

Nieco inne niż w klasycznej wersji jest ciasto na wegetariańskie pyzy. Nie ma w nim jajka. Powód jest zwyczajny: wyrabianie ciasta z jajkiem jest trudniejsze, brudzą się dłonie, ciasto czasem robi się za rzadkie, trzeba sypać do niego mąkę.

W naszym przepisie na wegetariańskie pyzy go nie ma. Zamiast niego do ugotowanych, ciepłych ziemniaków dodaliśmy masło i mleko – tak jak do klasycznego pure. Ziemniaki staja się wtedy kremowe, kleiste i bardzo ładnie wiążą się z surowymi ziemniakami.

Przepis na wegetariańskie pyzy doskonale nadaje się do wykorzystania resztek pure z wczorajszego obiadu.

Do ziemniaczanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną. Potrzebna też jest mąką pszenna – do obtaczania gotowych pyz. Dzięki temu nie będą one rozpadały się podczas gotowania.

Staraj się robić niewielkie pyzy, bo ładniej wyglądają na talerzu i krócej trzeba je gotować.

Smacznego!

Spróbuj innego, niestandardowego przepisu na pyzy – z pęczaku🙂

wegetariańskie pyzy

Składniki:

Ciasto na pyzy

  • 4 ziemniaki surowe
  • 4 ziemniaki ugotowane
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Nadzienie

  • 100 g pieczarek
  • ½ opakowania sera tofu
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego cebulę. Smaż 5 minut.

Pieczarki przepłucz szybko na sicie lub obetrzyj ręcznikiem kuchennym, pokrój z grubsza, dodaj do cebuli. Posól. Smaż kilka minut, do momentu aż grzyby lekko się przysmażą a woda z nich całkowicie odparuje.

Kok 2

Wsyp do miksera orzechy nerkowca i nasiona słonecznika. Zmiksuj na proszek. Dodaj pieczarki z cebulą oraz ser tofu. Znowu zmiksuj. Dopraw dobrze solą i pieprzem. Wymieszaj.

Krok 3

Ugotowane ziemniaki ubij na jednolitą masę. Dodaj masło i mleko, jeszcze raz ubij. Ziemniaki surowe obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Bardzo dokładnie odciśnij z wody na sicie. Połącz ziemniaki surowe i ugotowane, dodaj mąką ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Podsyp blat mąką ziemniaczaną. Weź odrobinę mąki w dłonie, oderwij kawałek masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, w środku zrób wgłębienie. Włóż do niego łyżeczkę farszu. Zlep końce, uformuj kulkę, obtocz w mące pszennej.

Powtarzaj czynność formując pyzy mniej więcej wielkości piłki do golfa. Pamiętaj, żeby każdą pyzę obtoczyć w mące.

Krok 5

W dużym garnku zagotuj wodę, dobrze posól. Wkładaj delikatnie pyzy, zamieszaj łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Gotuj na małym ogniu 6-8 minut – w zależności od wielkości pyz.

Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj gorące polane zesmażoną na chrupko cebulą, lub polane stopionym masłem, boczkiem, panchettą. Wegetariańskie pyzy gotowe. Smacznego!