Delicje. Kto zje raz, zapomni o pyzach z mięsem. Wegetariańskie pyzy z tofu, grzybów i orzechów są, co tu dużo gadać, po prostu lepsze.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Wymagające pewnej wprawy
Liczba porcji: 2 duże (10 pyz)
Wegetariańskie pyzy – z czego zrobić farsz
Wegetariańskie pyzy to kolejne danie, o którym spokojnie można powiedzieć, że nie tylko w niczym nie ustępują pyzom z mięsem, ale są od nich lepsze. Nie jesteśmy wegetarianami, choć jemy coraz więcej dań typu wege, ale gdyby ktoś dał nam wybór: pyzy tradycyjne, czy pyzy wegetariańskie, bez dwóch zdań wybralibyśmy te drugie.
Dlaczego? Bo nadzienie ma niesamowity aromat, smak i strukturę. Bazę stanowią zmiksowane na proszek orzechy nerkowca i pestki słonecznika. Charakteryzują się one tym, że nie mają dominującego smaku i zapachu, są za to delikatnie słodkie i po zmiksowaniu nadają farszowi przyjemnej struktury. Kolejnym składnikiem są zesmażone z cebulką grzyby. Użyliśmy brązowych pieczarek, ale mogą to być zwykłe pieczarki lub boczniaki.
Na koniec do miksera trafia ser tofu. Tu uwaga: z pieczarek podczas smażenia wydobywa się woda – trzeba ją odparować. W przypadku tofu należy ser dobrze odcisnąć z wody. Chodzi o to, żeby nadzienie nie było wodniste.
Ciasto na pyzy bez jajka
Nieco inne niż w klasycznej wersji jest ciasto na wegetariańskie pyzy. Nie ma w nim jajka. Powód jest zwyczajny: wyrabianie ciasta z jajkiem jest trudniejsze, brudzą się dłonie, ciasto czasem robi się za rzadkie, trzeba sypać do niego mąkę.
W naszym przepisie na wegetariańskie pyzy go nie ma. Zamiast niego do ugotowanych, ciepłych ziemniaków dodaliśmy masło i mleko – tak jak do klasycznego pure. Ziemniaki staja się wtedy kremowe, kleiste i bardzo ładnie wiążą się z surowymi ziemniakami.
Przepis na wegetariańskie pyzy doskonale nadaje się do wykorzystania resztek pure z wczorajszego obiadu.
Do ziemniaczanej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną. Potrzebna też jest mąką pszenna – do obtaczania gotowych pyz. Dzięki temu nie będą one rozpadały się podczas gotowania.
Staraj się robić niewielkie pyzy, bo ładniej wyglądają na talerzu i krócej trzeba je gotować.
Smacznego!
Spróbuj innego, niestandardowego przepisu na pyzy – z pęczaku🙂
Składniki:
Ciasto na pyzy
- 4 ziemniaki surowe
- 4 ziemniaki ugotowane
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- Sól
Nadzienie
- 100 g pieczarek
- ½ opakowania sera tofu
- 1 mała cebula
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego cebulę. Smaż 5 minut.
Pieczarki przepłucz szybko na sicie lub obetrzyj ręcznikiem kuchennym, pokrój z grubsza, dodaj do cebuli. Posól. Smaż kilka minut, do momentu aż grzyby lekko się przysmażą a woda z nich całkowicie odparuje.
Kok 2
Wsyp do miksera orzechy nerkowca i nasiona słonecznika. Zmiksuj na proszek. Dodaj pieczarki z cebulą oraz ser tofu. Znowu zmiksuj. Dopraw dobrze solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki ubij na jednolitą masę. Dodaj masło i mleko, jeszcze raz ubij. Ziemniaki surowe obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Bardzo dokładnie odciśnij z wody na sicie. Połącz ziemniaki surowe i ugotowane, dodaj mąką ziemniaczaną i bardzo dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Podsyp blat mąką ziemniaczaną. Weź odrobinę mąki w dłonie, oderwij kawałek masy ziemniaczanej, rozpłaszcz, w środku zrób wgłębienie. Włóż do niego łyżeczkę farszu. Zlep końce, uformuj kulkę, obtocz w mące pszennej.
Powtarzaj czynność formując pyzy mniej więcej wielkości piłki do golfa. Pamiętaj, żeby każdą pyzę obtoczyć w mące.
Krok 5
W dużym garnku zagotuj wodę, dobrze posól. Wkładaj delikatnie pyzy, zamieszaj łyżką, żeby nie przykleiły się do dna. Gotuj na małym ogniu 6-8 minut – w zależności od wielkości pyz.
Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj gorące polane zesmażoną na chrupko cebulą, lub polane stopionym masłem, boczkiem, panchettą. Wegetariańskie pyzy gotowe. Smacznego!