Wegetariańska wersja znanej koreańskiej potrawy. Bibimbap z tofu jest zdrowym, pysznym i sycącym daniem.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

bibimbap z tofu

Słowo bibimbap można przetłumaczyć jako mix ryżu, mięsa i warzyw. Standardowo danie robi się z surowej, siekanej wołowiny, kimchi i oczywiście ryżu. Całość zwieńcza smażone jajko. Żółtko powinno być półpłynne, ponieważ bibimbap je się w ten sposób, że wszystkie składniki przez konsumpcją należy wymieszać. Jako zmienia się wtedy w sos, łączący całość.

Nasz bibimbap z tofu jest wegetariańską wersją mega popularnej koreańskiej potrawy. Zamiast mięsa jest ser. Wśród składników nie ma kimczi, bo ostatnio jakoś nie mamy czasu, żeby je zrobić. Zamiast kiszonej kapusty w bibimbap z tofu jest zrobiona na szybko kwaszona marchewka.

Zamiast ryżu użyliśmy niepalonej kaszy gryczanej – jest zdrowa od ryżu, ma, jak on, neutralny smak i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami.

Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka

Składniki:

  • Opakowanie
  • 4 małe marchewki
  • 2 duże garści szpinaku
  • 2 jajka
  • 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki białe, shitake)
  • 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól

Marynata do tofu

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 starte ząbki czosnku

Marynata do marchewki

  • ½ szklanki octu ryżowego lub winnego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój ser w kostkę. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut.

Krok 2

Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj z octem, imbirem i cukrem. Umyj marchew, obierz. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc.

Krok 3

Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym.

Krok 4

Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj.

Krok 5

Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż.

Krok 6

Na tę samą patelnię wyłóż tofu. Smaż na średnim ogniu, obracając kostki aż się zrumienią. Dodaj sos. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś przez chwilę. Zdejmij  z patelni.

Krok 7

Przetrzyj patelnię ręcznikiem. Wlej na nią łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje wbij na niego jajko. Smaż bez przykrycia aż białko się zetnie. Żółtko powinno być pół płynne lub płynne.

Krok 8

Na dnie talerza rozłóż kaszę. Po bokach wykładaj marchew pokrojoną w słupki, tofu, grzyby, marynowane marchewki i, szpinak. Na wierzchu połóż sadzone jajka.

Podawaj. Smacznego!