Wegetariańska wersja znanej koreańskiej potrawy. Bibimbap z tofu jest zdrowym, pysznym i sycącym daniem.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2
Słowo bibimbap można przetłumaczyć jako mix ryżu, mięsa i warzyw. Standardowo danie robi się z surowej, siekanej wołowiny, kimchi i oczywiście ryżu. Całość zwieńcza smażone jajko. Żółtko powinno być półpłynne, ponieważ bibimbap je się w ten sposób, że wszystkie składniki przez konsumpcją należy wymieszać. Jako zmienia się wtedy w sos, łączący całość.
Nasz bibimbap z tofu jest wegetariańską wersją mega popularnej koreańskiej potrawy. Zamiast mięsa jest ser. Wśród składników nie ma kimczi, bo ostatnio jakoś nie mamy czasu, żeby je zrobić. Zamiast kiszonej kapusty w bibimbap z tofu jest zrobiona na szybko kwaszona marchewka.
Zamiast ryżu użyliśmy niepalonej kaszy gryczanej – jest zdrowa od ryżu, ma, jak on, neutralny smak i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami.
Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka
Składniki:
- Opakowanie
- 4 małe marchewki
- 2 duże garści szpinaku
- 2 jajka
- 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki białe, shitake)
- 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól
Marynata do tofu
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki tartego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 starte ząbki czosnku
Marynata do marchewki
- ½ szklanki octu ryżowego lub winnego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczki cukru brązowego
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do tofu. Pokrój ser w kostkę. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut.
Krok 2
Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj z octem, imbirem i cukrem. Umyj marchew, obierz. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc.
Krok 3
Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym.
Krok 4
Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj.
Krok 5
Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż.
Krok 6
Na tę samą patelnię wyłóż tofu. Smaż na średnim ogniu, obracając kostki aż się zrumienią. Dodaj sos. Zagotuj, zmniejsz ogień, duś przez chwilę. Zdejmij z patelni.
Krok 7
Przetrzyj patelnię ręcznikiem. Wlej na nią łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje wbij na niego jajko. Smaż bez przykrycia aż białko się zetnie. Żółtko powinno być pół płynne lub płynne.
Krok 8
Na dnie talerza rozłóż kaszę. Po bokach wykładaj marchew pokrojoną w słupki, tofu, grzyby, marynowane marchewki i, szpinak. Na wierzchu połóż sadzone jajka.
Podawaj. Smacznego!