Wegetariańska panzanella zasmakuje każdemu kto lubi oryginalną wersję tej sycącej sałaty, czyli z pancettą. A może powie, że jest lepsza:)

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Na panzanellę zawsze jest dobry czas, ale latem po prostu nie można tej sałatki nie zrobić.  Podstawą smaku, sosu są dojrzałe, pachnące i soczyste pomidory. Jeśli masz w chlebaku suche pieczywo zrób panzanellę! Jeśli nie masz to go stostuj i też zrób.

My bardzo często robimy tę prostą sałatę, bo jest super prosta, sycąca i pyszna. Robiliśmy panzanellę na rozmaite sposoby: z pieczonymi warzywami, stekiem. Dzisiaj proponujemy kolejną wersję: wege. Wegetariańska panzanella ma taki sam skład jak klasyczna wersja, z jednym wyjątkiem: nie ma w niej pancetty. A jest tofu. Wegetariańska panzanella, naszym zdaniem, w niczym nie ustępuje oryginałowi.

Jak ją zrobić? Myjemy i siekamy warzywa. Wkładamy do głębokiej misy. My używaliśmy słodkich, soczystych pomidorków koktajlowych, ale każdy, byle dojrzały pomidor sprawdzi się. Najlepiej wykorzystać kilka odmian pomidora.

Jeśli chodzi o sałatę, to najlepsza będzie sałata rzymska. Ale jeśli nie masz jej pod ręką, użyj dowolnej.

Co do chleba to możesz po prostu pokruszyć pajdę dowolnego pieczywa. Powinno być ono czerstwe. Jeśli masz świeże pieczywo po prostu stosuj go na patelni.

I wreszcie tofu. Wegetariańska panzanella nabiera dzięki niemu słoności, jakiej w oryginalnej wersji dostarcza pancetta. Dlatego tofu przed usmażeniem trzeba zamacerować w marynacie na bazie sosu sojowego, a potem usmażyć. Dodaj ser do sałatki kiedy przestygnie.

Wegetariańska panzanella gotowa. Teraz trzeba ją tylko skropić octem balsamiczym i oliwą lub dobrym olejem.

Składniki:

  • Opakowanie sera tofu
  • 1 ciabatta. lub gruba kromka pieczywa
  • 1 główka sałaty rzymskiej lub dowolnej innej
  • Duża garść dojrzałych pomidorków lub kilka dojrzałych pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Marynata do tofu

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub innego ostrego sosu

Przygotowanie:

Krok 1

Odciśnij tofu z nadmiaru wody. Pokrój w kostkę. Składniki marynaty umieść w misce, wymieszaj. Dodaj do niej tofu. Odstaw minimum na 15 minut.

Krok 2

Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, rozgrzej. Wyłóż na niego kostki tofu. Smaż, żeby zrumieniły się z każdej strony. Zdejmij z patelni przełóż na ręcznik papierowy.

Krok 3

Umyj sałatę i pomidorki. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Przełóż do misy. Pomidorki pokrój na połowy. Dodaj do sałaty. Cebule obierz, pokrój w piórka. Dodaj do pozostałych misy. Pieczywo porwij  na kawałki dodaj do warzyw. Dodaj również tofu. Polej całość oliwą i octem. Wymieszaj. Posyp parmezanem. Podawaj. Smacznego!