Wegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami.
Czas: 35 minut
Poziom trudności: Średnie
Liczba porcji: 4
Nasz przepis na wegeburgery napisaliśmy w taki sposób, żeby cały obiad, łącznie z przygotowaniem bułeczek ogarnąć w 35 minut. Da się zrobić, trzeba tylko trzymać się harmonogramu. Żeby wyrobić się w tym czasie musisz mieć pod ręką ugotowaną już kaszę. My ugotowaliśmy ją dzień wcześniej wieczorem.
Minęły już czasy, kiedy trzeba było przekonywać, że wegeburgery mogą być równie smaczne jak zwykłe hamburgery z mięsa. Dzisiaj kuchnia wege jest w mainstreamie i nie trzeba już nikogo specjalnie namawiać do warzywnej diety.
Zresztą porównania nie mają sensu. Wegeburgery smakują inaczej niż mięsne odpowiedniki, ale smakują naprawdę super! Nawet jeśli jesteś fanem lub fanką wieśmaków to warzywnego kotleta wciągniesz z przyjemnością. Zobaczysz. Smak jest bardzo zrównoważony, grzyby nadają kotletom leśnego posmaku, orzechy tekstury, a kasza spaja wszystko. Do tego proste przyprawy i wegekotlety gotowe.
Możesz je zjeść bez bułki, ale możesz przygotować szybkie bułeczki – gotowe w 30 maksymalnie minut. Są chrupiące, przypominają trochę ciabatkę.
Polecamy burgery z czerwonej fasoli i boczników oraz burgery z kaszy jęczmiennej i boczniaków
Składniki:
Burgery
- 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej białej
- 1 garść orzechów nerkowca
- 250 g boczniaków lub pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 3 łyżki parmezanu (opcjonalnie)
- Sól
- Pieprz
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej do panierowania
- Dowolne dodatki do burgerów
Bułki
- 500 ml mąki uniwersalnej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 mln bardzo ciepłej wody
Frytki
- 2 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1
Bułki. Wsyp do misy mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj składniki łyżką. Podana ilość wody jest orientacyjna, ponieważ ile dodasz jej ostatecznie zależy od mąki jakiej używasz – jedna może być bardziej chłonna niż inna. Ciasto powinno być wilgotne, nie suche. Kiedy połączysz mąkę z wodą i w cieście nie będzie suchych kawałków, przełóż ciasto na blat i wyrabiaj rękami. 3-4 minuty energicznego zagniatania wystarczą. Przełóż ciasto z powrotem do misy, posmaruj odrobiną oleju, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 2
Frytki. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw do niego tackę do pieczenia, niech się nagrzewa. Obierz marchew i pietruszki, razem z ziemniakami umyj na sicie. Odsącz. Pokrój na mniejsze kawałki w poprzek, a potem wzdłuż na frytki. Przełóż na papier do pieczenia wielkości tacki do pieczenia. Ziemniaków nie obieraj, pokrój na talarki, a potem na frytki. Przełóż na papier. Polej warzywa olejem, posól, posyp oregano i wymieszaj. Wyciągnij z piekarnika nagrzaną blachę, ostrożnie przełóż na nią papier z warzywami. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.
Krok 3
Burgery. Rozgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę oleju, a następnie wykładaj na patelnię pokrojone lub porwane na kawałki grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Pod koniec smażenia wsyp do grzybów orzechy, niech się przesmażą razem. Zdejmij z patelni i przełóż do misy. Wsyp do niej również ugotowaną kaszę, czosnek, cebulę, tymianek i parmezan (jeśli używasz). Zmiksuj całość ręcznym robotem.
Zwilżonymi wodą dłońmi formuj burgery, a następnie obtaczaj w mące. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, smaż burgery na dość dużym ogniu, krótko, tyle tylko, żeby kotlety nabrały brązowego koloru.
Krok 4
Po 20 minutach pieczenia frytek, wyjmij ciasto z misy, zagnieć dwa, trzy razy, uformuj kulkę, spłaszcz, podziel na 4 części. Z każdej uformuj kulkę, następnie rozciągnij na placek cieńszy od dłoni. Wyłóż na tackę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Włącz termo obieg. Piecz 6-8 minut.
Krok 5
Po 25 minutach pieczenia wyjmij z piekarnika frytki. Kilka minut później bułeczki.
Rozłóż frytki na talerze. Przekrój bułki. Dodaj do nich ulubione dodatku. Włóż do środka burgery. Podawaj z frytkami.
Smacznego!