Warzywna zupa ramen z zoodlami, czyli makaronem z cukinii to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa. I sycąca dzięki warzywno-grzybowym pulpetom.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

warzywna zupa ramen

Warzywna zupa ramen z makaronem z cukinii to dość odjechana wariacja na temat niezwykle popularnego ostatnio dania, które podbiło Instagram. Mocno odstaje od klasycznej wersji, bo jest niemal zupełnie wegetariańska, nie licząc rosołu (oczywiście można ją zrobić na bulionie warzywnym).

Ale smakuje rewelacyjnie. Jest to zasługa kompozycji różnych aromatów i smaków, choć trzeba dodać, że nasza warzywna zupa ramen nie jest przesadnie przyprawiona. I nie ma w niej miso. Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym.

I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki nim warzywna zupa ramen jeszcze lepiej smakuje i jest sycąca. Do tego stopnia, że to warzywne danie spokojnie wystarcza za cały obiad.

Nasza zupa ramen powstała na podstawie przepisu z Delish.com

Składniki:

  • 250 g pieczarek brązowych, lub białych lub boczniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 małe marchewki
  • 2 garści szpinaku
  • ½ małej ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • Litr bulionu
  • Szczypiorek siekany do posypania

Pulpety

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki ugotowanego ryżu
  • 250 g pieczarek
  • 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • Duża szczypta kminu rzymskiego
  • 1 starty ząbek czosnku
  • Mała szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Włóż jajka do garnka z zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, natychmiast zmniejsz temperaturę do minimalnej i gotuj 10 minut. Ostudź, obierz.

Krok 2

Umyj warzywa, odsącz z wody. Obierz i pokrój w plastry pieczarki – również te przeznaczone do pulpetów. Marchewki obierz i pokrój w cienkie paski. Przy pomocy spiralizatora lub maszynki do obierania warzyw wytnij z cukinii dość grube makarony.

Krok 3

Rozgrzej w garnku łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj wszystkie pieczarki. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się zezłocą. Wyjmij z garnka 3-4 łyżki usmażonych pieczarek i odłóż. Dodaj tarty imbir i czosnek. Zamieszaj i smaż minutę. Wlej bulion. Zagotuj. Zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo wolnym ogniu.

Krok 4

Przygotuj pulpety. Przełóż usmażone pieczarki, ryż, kaszę, parmezan (jeśli używasz), starty ząbek czosnku do misy lub miksera. Zmiksuj na gładką masę (możesz to zrobić ręcznym robotem). Dopraw kminem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Zwilż dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wykładaj na niego pulpety i smaż na dość ostrym ogniu aż kulki się obsmażą na brązowo.

Krok 5

Przełóż pulpety do garna z zupą. Dodaj cukinię i ostrą papryczkę. Dopraw do smaku sosem sojowym, Dodaj olej sezamowy. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.

Rozlewaj gorący ramen z zoodlami do misek. Włóż do każdej garść  szpinaku i marchewki. Na wierzchu połóż przekrojone na połowy jajka. Posyp siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!