Tarta z borówkami – bez pieczenia, bez grama cukru i tłuszczu. Za to z migdałami i orzechami na spodzie I kokosowo-limonkowym aromatem. Smakuje jak delikatne lody na chrupkim spodzie. Pycha!

Tarta z borówkami

Tarta z borowkamiZe wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić je gęstym jogurtem greckim. Albo w wersji rozpasanej – śmietaną. Jeśli chodzi o owoce to macie absolutnie wolną rękę, aczkolwiek najlepsze są owoce kwaskowe, które dobrze smakują ze słodkim nadzieniem i spodem.

Śmietana z mleka kokosowego 

Tartę możecie zrobić „na poczekaniu”, czyli zmiksować orzechy, wyłożyć spód a na nim nadzienie z gęstego jogurtu greckiego i owoców. Jeśli, jak w przepisie, chcecie mieć nadzienie kokosowe to tartę przed pokrojeniem trzeba będzie lekko zamrozić. Ubite mleko kokosowe ma konsystencję lekkiej pianki, świetnie smakuje i może być super dodatkiem do deserów owocowych, czy granoli. Jest zwarte, ale płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje.

Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień.

Przepis jest wzorowany na recepturze z tasty.co, której jednak nie możemy odszukać. Jak znajdziemy, dodamy linka. Generalnie polecamy ten serwis, bo jest w nim milion przepisów na ciasta bez pieczenia.

Składniki:

Spód

  • 150 g migdałów
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka suszonych daktyli 
  • Dość duża szczypta soli

Wierzch

  • Puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z całej limonki
  • Skórka starta z limonki
  • 250 g (szklanka) borówek 

Przygotowanie:

Krok 1

Jak najdrobniej zmiksuj w blenderze migdały. Jeśli masz mocny sprzęt powstanie mąka migdałowa – i taka będzie najlepsza. Słabszy mikser nie zmiele tak dokładnie orzechów, ale wystarczy żeby w mielonce nie było dużych kawałków. Pod koniec dodaj do migdałów daktyle i zmiksuj całość.

Przygotuj naczynie do tarty lub tortownicę – najlepiej, żeby naczynie miało wyciągamy spód.

Dodaj do mączki migdałowej łyżeczkę cynamonu i dość sporą szczyptę soli. Wymieszaj.  Następnie wlej  do migdałów 3 łyżki miodu i wmieszaj w niego suche składniki, tak by powstała lepiąca się masa.

Rozprowadź migdałową masę po dnie formy do tarty lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstaw do lodówki.

Krok 2

Przełóż mleko kokosowe do głebokiej misy. Mleko powinno być dobrej jakości. Nie wstrząsaj puszką, żeby nie wymieszać mleczka z wodą, która zbiera się na dole. Przełóż do misy tylko białą, grubą warstwę. Ubijaj przy pomocy robota kuchennego jak śmietanę. Kiedy mleko zagęści się dodaj miód – według uznania, my dodaliśmy 2 łyżki – oraz sok z limonki. Ubijaj jeszcze chwilę. Mleko będzie miało konsystencję lekko ubitej śmietany i będzie płynne.

Tu uwaga: jeśli mleko w puszce jest zmieszane, biała część jest zmieszana z wodą, ubij całość, a ubite mleczko odstaw do lodówki na godznę. Na dnie misy uzbiera się woda, którą będziesz mógł odlać.

Krok 3

Wylej mleko na orzechowy spod do tarty. Posyp borówkami i wiórkami ze skórki limonki. Wstaw na 45-60 minut do zamrażalnika.

Smacznego!