Mega prosty przepis na szybkie chlebki naan – mięciutkie, elastyczne, a dzięki dodatkowi ziół pachnące i aromatyczne. Doskonały dodatek do curry. Świetnie smakuje sam, bez żadnych dodatków.
Czas: 15-20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4 chlebki
To są naprawdę szybkie chlebki naan – 15 maks 20 minut i pachnące placki są gotowe do konsumpcji. Ciasto nie zawiera drożdży, ale jest napompowane, elastyczne i miękkie. Wszystko za sprawą mąki samorosnacej. To bardzo popularny składnik pieczenia w Stanach i UK, gdzie często jest stosowany zamiast mąki z dodatkiem drożdży, bo pozwalaj przyspieszyć czas pieczenia. Mąka zawiera proszek do pieczenia, który w połączeniu z kwaśnymi składnikami, jak jogurt, błyskawicznie spulchnia ciasto.
Przepis na szybkie chlebki naan jest prosty: łączysz suche składniki z mokrymi o zagniatasz ciasto. Po 3-4 minutach jest gotowe. Potem wałkujesz na cienkie placki. Na tym etapie możesz dodać dowolnej, ulubione zioła, które pięknie zaromtyzują szybkie chlebki naan i utworzą na ich powierzchni zielone wzory.
Szybkie chlebki naan smażysz na patelni z niewielką ilością oleju, patrząc jak chlebki naan nadymają się pod wpływem temperatury. Po chwili przewracasz na drugą stronę i dosmażasz. Na powierzchni tworzą się piękne wzory lekko przypieczonej skórki.
Szybkie chlebki naan zrobisz z każdej mąki. Polecamy pełnoziarnistą.
Przepis na szybkie chlebki naan znaleźliśmy na blogu Hasteskitchen.com
Polecamy przepis na super szybką pizzę zrobioną z mąki samorosnącej.
Szybkie chlebki naan doskonale smakują z curry z kalafiora.
Składniki:
- 260 g mąki samorosnącej (mąką wymieszana z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) to mniej więcej 2 szklanki mąki
- 250 g jogurtu – mniej więcej szklanka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1-2 łyżki Mleko
- Duża szczypta soli
- Drobno posiekane 2 ząbki czosnku
- Siekane zioła: rozmaryn, kolendra, pietruszka, szałwia, lubczyk
Przygotowanie:
Krok 1
Przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia do misy. Dodaj cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj jogurt i olej. Łyżką połącz suche składniki z mokrymi. Dodaj nieco mleka – łyżka wystarczy. Dalej mieszaj. Znowu dodaj odrobinę mleka. Weź ciasto w dłonie i zacznij wyrabiać. Zagniataj jak klasyczne ciasto drożdżowe aż stanie się gładkie – 3-4 minuty.
Krok 2
Podziel ciasto na cztery ćwiartki. Rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek. Posyp go siekanymi ziołami i czosnkiem i wprasuj wałkiem do ciasta.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżeczkę oleju. Wyłóż na niego chlebek naan. Smaż na średnim ogniu około minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż około 30 sekund. Podany czas jest orientacyjny, zależy od rodzaju patelni i grubości chlebka. Sprawdzaj podczas pieczenia czy się nie przypala. Jeśli placek jest zbyt mocno przypieczony zmniejsz temperaturę na kuchni.
Odkładaj usmażone chlebki na lnianą ściereczkę i zawijaj w nie placki. Przechowuj szczelnie okryte ściereczką. Chlebki naan następnego dnia będą równie elastyczne i miękkie jak po usmażeniu.