Super szybkie i absolutnie pyszne – tak Jamie Olivier zachwala to danie. I absolutnie na rację: to orechiette z groszkiem i chorizo zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu.
Super szybka pasta
Jeśli szukaliście przepisu na super szybkie danie to trafiliście idealnie. To jedna z tych past, która jest gotowa zanim zdąży ugotować się makaron. Potem wystarczy wymieszać składniki i można zajadać pyszne i pożywne jedzenie.
Przepis na super szybki makaron pochodzi z jednej z wczesnych książek kucharskich Jamiego Olivera, już teraz nie pamiętamy, z której. W każdym razie podrzucał tam patenty na proste i tanie jedzenie, czyli takie jakiego szukamy.
W przepisie zmieniliśmy tylko jedno: w oryginale jest panchetta. My zastąpiliśmy ją chorizo, które nadaje daniu lekkiej ostrości.
Czas: 12-15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 400 g makaronu muszelki, albo innego drobnego makaronu
- 15 cm chorizo
- 200 g mrożonego groszku
- 3 łyżki oliwy
- Szalotka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- Szczypta suszonej mięty
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj wodę i posól ją. Do wrzątku wsyp makaron, zmniejsz ogień i gotuj zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Minutę przed wyznaczonym czasem odcedź makaron, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
Krok 2
Zagotuj wodę, lekko posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj 5 minut.
Krok 3
Rozgrzej w rondlu oliwę. Posiekaj drobno szalotkę, a chorizo w półplasterki. Podsmaż w rondlu na złoto. Dodaj makaron, podlej wodą z gotowania, podkręć temperaturę i chwilę smaż, aż sos zgęstnieje. Dodaj groszek, pietruszkę, miętę i wymieszaj. Podawaj pastę posypaną parmezanem.
Smacznego!