Szakszuka z bobem i fasolką to proste danie wzorowane na klasycznej arabskiej potrawie: shakshuka, czyli zapiekanka z pomidorów i jajek. Zielona wersja jest tak samo smaczna i zdrowa, jak oryginał.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Oryginalna shakshuka to jajka zatopione i zapieczone w zawiesistym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki. Świetnie nadaje się na sycące śniadanie lub lekki lancz. Tu znajdziesz bardzo prosty przepis na to pyszne danie.
Nasza zielona szakszuka nawiązuje do oryginału: też są warzywa i zapiekane jajka. Danie jest bardzo łatwe, zdrowe i ładnie wygląda. Możesz do niego użyć dowolne warzywa, np. zielony grosze, dodać szpinak, albo jarmuż. Grunt żeby było zielono!
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!
Składniki:
- ½ kg bobu
- 2 garści fasolki szparagowej zielonej (250 g)
- 2 garści fasolki szparagowej żółtej (250 g)
- 4 jajka
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 2 łyżki masła
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Bób i fasolki przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż warzywa do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, zagotuj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut – do momentu aż fasolki nie będą już twarde. Odcedź. Obierz bób z łupinek.
Krok 2
W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, kiedy się zapieni, wysyp na nie warzywa, wymieszaj, smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wbij do warzyw jajka, przykryj i smaż do momentu aż jajka się zetną. Posyp siekaną zieleniną i wcinaj!
Smacznego!