Cześć!

Wczoraj w Warszawie w kilka godzin spadło tyle deszczu co o tej porze roku w ciągu miesiąca. Wiosna była paskudna, lato zaczyna się nie lepiej. Nic tylko “zimno i pada i zimno i pada na to miejsce w środku Europy” – jak śpiewał Kazik:)

Plusem wodnistej aury jest to, że Warszawa, zazwyczaj o tej porze roku wysuszona jak wiór, spłowiała od słońca i niewielkiej ilości deszczu jest soczyście zielona jak z pocztówki. Jest jeszcze jeden pozytyw – bardzo ładne, dorodne warzywa, jakie można kupić na bazarkach. Gorzej trochę z owocami: truskawkami i czereśniami, które są wyrośnięte, ale niedostatek słońca sprawia, że brakuje im słodyczy. Choć wystarczy jeden słoneczny dzień i smakują jak należy.

U nas  w domy zajadamy się warzywami. Jemy mniej mięsa, za to bardzo dużo kalafiorów, sałat, rzodkiewki, młodych ziemniaków, bakłażanów, fasolki, szparagów, a ostatnio botwinki i oczywiście bobu. Właśnie zaczął się bobowy sezon i prawie codziennie zajadamy się bobem, młodziutkim, którego nie trzeba nawet obierać z łupinek i można jeść bez żadnych specjalnych dodatków.

Menu na cały dzień z kaloriami

Obydwoje cały czas pracujemy z domu, nie mamy czasu na gotowanie, dlatego przyrządzamy potrawy proste, nie wymagające dużych nakładów pracy, szybkie do przygotowania. W dużej mierze są to sałatki, sycące, treściwe, które spokojnie mogą wystąpić w roli obiadu. Zresztą staramy się jeść dość regularnie i w miarę często, żeby uniknąć efektu wilczego głodu, kiedy po kilku godzinach postu człowiek rzuca się na jedzenie i pochłania w dużych ilościach.

Od pewnego czasu, oprócz menu na tydzień publikujemy w Niedzielnym Kucharzu menu na dzień. To pomysł i ogromna praca Agnieszki, która poświęca bardzo dużo czasu na skomponowanie zdrowych zestawów dań z dokładnym wyliczeniem kalorii. Będziemy publikować więcej takich propozycji. Mamy nadzieję, że będą dla Was pomocne w układaniu menu na dzień. Tu znajdziecie, świeżutkie, przygotowane wczoraj wieczorem menu na cały dzień zawierające 1700 kalorii.

Bób, botwinka, kalafior

Wróćmy do menu na tydzień. Znajdziecie w nim propozycje na pięć dań, napakowanych warzywami i dobrym smakiem.  Są dwa przepisy z bobem: sałatka z botwinki na ciepło i sałatka z truskawkami z pesto z bobu. Obydwa dania są niecodzienne, ale bardzo łatwe do zrobienia i bardzo szybkie.

Wspomniana botwinka to druga nasza obsesja po bobie. Dusimy ją w słodko-kwaśnym sosie i zjadamy, albo z młodymi ziemniakami, albo z batatami. Obydwie wersje są pyszne.

W zestawie na ten tydzień jest też niecodzienny przepis na szparagi oraz mega łatwa, ale sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy.

I wreszcie, last but not least – kalafior. Piękne warzywo o niepowtarzalnym smaku, choć raczej powinniśmy napisać – smakach. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się w delikates. Polecamy steki z kalafiora, zapieczone z aromatyczną panierką. Recz tak dobra, że mamy ochotę jeść ją codziennie.

Sami zresztą zobaczcie co znalazło się w menu na ten tydzień.

Sałatka z truskawkami, kurczakiem i pesto z bobu

Sałatka z truskawkami, kurczakiem, sałata i pesto jest daniem dość nieoczywistym dla każdego kto boi się/nie próbował łączenia różnych smaków. Warto się odważyć. To danie jest właśnie taką smakową hybrydą. Truskawki wprowadzają świeżość, rzodkiewka i cebula dodają pikanterii:), a kurczak treść. Zobacz przepis.

Pieczone steki z kalafiora w ziołowej panierce

Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków tkwi w musztardowo-majonezowej bejcy i panierce, dodawanych pod koniec pieczenia. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Zobacz przepis.

Szparagi z sosem z suszonych pomidorów

Szparagi z sosem z suszonych pomidorów to lekki lancz, lub kolacja, danie łatwe i szybkie do zrobienia. Najważniejszy jest tu sos pomidorowy: wyrazisty i pikantny. Warto go lekko wyostrzyć, wtedy jest najlepszy. Poziom ostrości zależy jednak od ciebie. Zobacz przepis.

Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem

Sałatka z botwinki należy do tych dań, których raz spróbujesz i potem chcesz jeść na okrągło. Wiemy, że nie każdy lubi botwinkę, co często wynika ze złych wspomnień z przeszłości, w których straszy zupa botwinkowa – kawałki czerwonych łodyg, pływające w różowym płynie, całość niespecjalnie pachnąca i lekko gorzka. Znamy to.:) Czas przełamać stereotypy. Zobacz przepis.

Sałatka z fasolki szparagowej z soczewicą

Bardzo smakowite połączenie chrupkiej fasolki z miękką soczewicą; aromatyczny zestaw dymnej w smaku kiełbasy i miodowego dresingu. Sałatka z fasolki szparagowej i soczewicy jest daniem, łatwym i szybkim. Możesz je też zrobić w wersji wegetariańskiej. Zobacz przepis.

Lista zakupowa

Mięso/wędliny

  • Pierś z kurczaka
  • 50 g chorizo

Warzywa

  • 1 pęczek szparagów
  • 1 duży kalafior
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 1 kg bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • Główka czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • Pęczek rzodkiewki
  • Sałata masłowa
  • Czerwona cebula
  • 300 g fasolki szparagowej
  • Pęczek natki pietruszki
  • Pęczek szczypiorku

Kasze

  • 100 g soczewicy

Owoce

  • 0,5 kg truskawek
  • Cytryna

Nabiał/jajka

  • 8 jajek
  • Parmezan
  • Masło

Dodatki

  • Miód
  • Bułka tarta
  • Musztarda Dijon
  • Majonez
  • 6 suszonych pomidorów
  • Olej słonecznikowy

Smacznego!