Najprostsza i najzdrowsza surówka z kapusty warzywno-owocowa, którą zrobisz w 10 minut. Pyszna, soczysta, chrupiąca i słodka.

surówka z kapusty z mandarynką

Surówka z kapusty! Kto jej nie jadł? Każdy jadł, bo to przecież królowa niedzielnych obiadów, dodatek niezastąpiony do schabowych, kurczaków i innych miejsc. Rzecz prosta, bardzo zdrowa, ale chyba nieco zapomniana. Dzisiaj modnie jest jeść kimchi, ale zwykłą kapustę kiszoną to już nie bardzo.

Polecamy super prosty przepis na surówkę z kapusty z dużą ilością marchwi, jabłka i mandarynki. Kapusta jest tu właściwie dodatkiem, jednak najważniejszym. Surówkę z kapusty robi się prosto i szybko: szatkujesz składniki na tarce, mieszasz, dodajesz do przesiekanej kapusty, doprawiasz oleje, solą, czasem cukrem.

Smak surówki z kapusty zależy od jakości kapusty właśnie. Nie ma co ukrywać – najlepsza jest kapusta kiszona własnej roboty. Tu znajdziesz przepis jak zrobić domową kiszoną kapustę. Przepis prosty i sprawdzony. Zrobisz według niego pyszną, lekko kwaskową, a słodką zarazem kapustę, wilgotną, ale nie zanurzoną w soku, idealną właśnie do surówek. Po zrobieniu, zapakowaniu do słoików możesz ją trzymać kilka tygodni w lodówce.

Jeśli nie masz swojej kapusty kup kiszoną, nie kwaszoną octem. Po rozpakowaniu sprawdź czy nie jest za kwaśna, bo może zdominować inne składniki i zepsuć danie. Jeśli ma za dużo kwasu, przepłucz w zimnej wodzie, ostrożnie, żeby nie pozbawić jej naturalnej kwasowości. Próbuj podczas płukania, czy mu już odpowiedni smak.

W niektórych poradnikach można znaleźć podpowiedź, żeby kiszoną kapustę przelać wrzątkiem, żeby zmiękła. To dobry sposób, kapusta faktycznie zwiodczeje pod wpływem temperatury, ale równocześnie może stać się mdła w smaku. Naszym zdaniem, lepiej wypłukać kapustę w zimnej wodzie, a potem drobno pokroić. Surówka z kapusty musi być chrupiąca, a po przelaniu wrzątkiem swój charakter straci.

Składniki:

  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 mandarynka
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Przygotowanie:

Umyj marchew i owoce. Obierz marchew, zetrzyj na tarce na małych oczkach. Przełóż do misy. Zetrzyj nieobrane jabłko na dużych oczkach tarki. Dodaj do marchwi. Obierz mandarynkę, podziel na cząstki i przekrój na mniejsze kawałki. Dodaj do warzyw.

Pokrój drobno kapustę, dodaj do reszty składników. Polej olejem, wymieszaj, dopraw solą.

Surówka z kapusty jest gotowa.

Smacznego!