Niecodzienne danie z kapusty. Pachnie dalekim wschodem, ale jest mocno swojskie:) Spróbuj tego stir fry , a przekonasz się, że na bigosie przepisy z kapustą bynajmniej się nie kończą.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kiedy zobaczyliśmy ten przepis na blogu Gimmesomeove.com, który zresztą gorąco polecamy, bo jest na nim mnóstwo smacznych, autorskich przepisów, od razu chcieliśmy go zrobić. Spodobał się nam pomysł na niestandardowe użycie poczciwej kapusty. I trzeba powiedzieć, że wykorzystanie jej do stir fry jest strzałem w dziesiątkę. Zwykle w przepisach na stir fry występuje kapusta bok choy, zielona, delikatna i chrupiąca zarazem. Jak się okazuje może ją zastąpić nasza zwykła, biała kapusta. Więcej, stir fry z przesmażoną kapustą nabiera zupełnie innego wyrazu, jest bardziej chrupiące i lekko słodkie.  Chrupkości i słodyczy dodaje też pokrojona w zapałki marchewka.

Są jeszcze dwa kluczowe składniki tego dania: 1. mięso – musi być dobrej jakości, bardzo cienko pokrojone. Niekonieczna jest wołowina, możesz użyć np. indyka. 2. sos – emulsja o zrównoważonym smaku, dodawana na koniec, wyostrzająca smak, pokrywająca całość połyskliwą powłoką.

Jeszcze słowo o kapusie. Jest to warzywo zwarte i dość twarde. Od ciebie zależy jaką będzie mieć konsystencję w daniu. Jeśli chcesz, żeby kawałki kapusty były zupełnie miękkie musisz podsmażyć je dłużej. Jeśli lubisz potrawy al dente wówczas 10 minut na ostrzejszym ogniu spokojnie wystarczy.

Składniki:

  • 250 g wołowiny: polędwicy, rostbefu, antrykotu
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 2-centymetrowy plaster kapusty białej odkrojony z główki
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • Natka pietruszki

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego lub jabłkowego (byle nie spirytusowy)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cm kawałek imbiru – starty
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju sezamowego (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj mięso w cienkie plastry. Umyj warzywa. Kapustę pokrój w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, marchew obierz i pokrój w zapałki.

Krok 2

Zrób sos: wlej do miseczki płynne składniki, dodaj tarty imbir i czosnek – dobrze wymieszaj.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wrzuć wołowinę i smaż na ostrym ogniu, mieszając, aż delikatnie się podpiecze. Po około 3 minutach przełóż z patelni do miski.

Krok 4

Połóż patelnię z powrotem na kuchni, zmniejsz nieco temperaturę, wlej łyżkę oleju. Smaż dwie minuty mieszając. Dodaj kapustę i marchew, wymieszaj, podkręć temperaturę i smaż mieszając 8-10 minut.

Krok 5

Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 6

Kiedy kapusta nieco zmięknie dodaj do warzyw wołowinę i wlej sos. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dołóż makaron, wymieszaj, dopraw do smaku sosem sojowym, posyp sezamem i podawaj.

Smacznego!