Prościej już chyba nie można. Sycące i proste do zrobienia danie typu comfort food, gotowe w ciągu 15 minut, łącznie z przygotowaniami.
Czas: 15-20 minut
Poziom trudności: łatwe
Amerykańskie gospodynie i gospodarze domowi (housewives i housebands) uwielbiają jedzenie w stylu comfort food – łatwe do zdobienia, szybkie i pożywne. Fast food – tylko zdrowy. W Polsce jakoś nie ma jeszcze mody na takie gotowanie.
W naszej kuchni staramy się wykorzystywać amerykańskie patenty na szybkie i ekonomiczne dania. A niewiele jest tak ekspresowych potraw jak azjatyckie stir fry, czyli garść składników szybko obsmażonych na bardzo ostrym ogniu.
Naszą inspiracją do zrobienia tego dania był przepis amerykańskiego popularnego blogera – fitmena. Jak nazwa wskazuje, gość promuje zdrowe odżywianie i kulturę fizyczną. Jest wysportowany i ma niezłe pomysły na jedzenie, bardzo proste do zrobienia, oparte o kilka składników. Ma to swoje zalety – główną jest łatwość wykonania – ale też pewne wady. Naszym zdaniem aż się prosi, żeby do przepisów fitmena dodać trochę przypraw, czy kilka dodatkowych składników, żeby uzyskać lepszy smak. W stir fry dorzuciliśmy od siebie siekany imbir, miód i olej sezamowy.
Składniki:
- Opakowanie krewetek 250 g
- Jajko
- 2-3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe, albo bawole serca. Poza sezonem puszka pomidorów (całych, nie siekanych)
- 250 g noodli, czyli pszennego makaronu chińskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowy
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka miodu lub łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Papryczka chili lub łyżka ostrego sosu
- Pęczek bazylii
- Pęczek szczypioru
- Skórka starta z połowy limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Przed rozpoczęciem smażenia przygotuj wszystkie składniki, tak żeby później po kolei wrzucać je na rozgrzaną patelnię lub wok i sprawnie gotować. Pamiętaj o wcześniejszym rozmrożeniu krewetek (jeśli będziesz korzystać z mrożonych).
Krok 2
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na 4-5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 3
Rozmrożone krewetki osusz ręcznikiem.
Krok 4
Teraz warzywa. Dwa ząbki czosnku posiekaj w cienkie plasterki. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki, oddziel pestki, a następnie posiekaj miąższ w kostkę. Imbir obierz (najłatwiej zrobić to łyżeczką) i pokrój w plasterki, a potem w zapałkę. Papryczkę chili umyj i drobno posiekaj. Tak samo zioła.
Jajko wybij do miseczki i lekko ubij, tak by żółtko połączyło z białkiem.
Krok 5
Czas na smażenie. Na patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Temperatura musi być wysoka, bo stir fry polega na krótkim smażeniu na ostrym ogniu. Na rozgrzany olej wrzuć czosnek, zamieszaj, następnie dodaj imbir, zamieszaj, papryczkę, znowu zamieszaj. Do przesmażonych warzyw dodaj krewetki i smaż mieszając, aż ładnie się zarumienią.
Teraz do całości wlej roztrzepane jajko i szybko wymieszaj. Kiedy się zetnie, dodaj posiekane pomidory.
Krok 6
Mieszaj całość, żeby składniki ładnie się połączyły. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego oraz łyżkę miodu. Smaż, aż pomidory rozpadną się pod wpływem temperatury i zmienią w sos.
Krok 7
Dodaj do warzyw odcedzony makaron. Wymieszaj go z sosem, a następnie dodaj 2 łyżki sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekane zioła. Gotowe!