Niecodzienny stir fry, bo z mięsa mielonego. Bardzo pożywny, zdrowy i szybki do przygotowania. 15 minut i gotowe.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Kanoniczne danie kuchni azjatyckiej – stir fry, czyli coś na szybko, często z niczego. Tak jest z tym przepisem. W sobotę nie daliśmy rady, z różnych przyczyn ogarnąć zakupów, i poniedziałek przywitał nas tym co było w lodówce. Nie było tego za dużo: trochę mielonego, które zostało z niedzielnych burgerów i warzywa.

To wystarczyło, żeby robić pyszny stir fry – danie  bardzo pożywne, zdrowe i mega szybkie do przygotowania. Spróbuj tej metody szybkiego gotowania, wrzuć na patelnię co tam masz w lodówce, dobrze dopraw i stir fry gotowy!

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka)
  • 6-8 rzodkiewek
  • Duża garść brukselek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sos sriracha lub inny ostry
  • Sos sojowy
  • 2 łyżki oleju
  • Siekana nać pietruszki
  • Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

W międzyczasie. Umyj brukselki i rzodkiewki. Zdejmij wierzchnie zwiędłe liście z brukselek, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie odrywaj pojedyncze liście (wytnij wcześniej głąbik, wtedy łatwiej ci będzie oderwać listki). Następnie posiekaj rzodkiewki na plastry.

Krok 3

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego liście brukselki i plasterki rzodkiewki. Smaż na dość intensywnym ogniu, aż warzywa lekko się przysmażą.  Zdejmij z patelni.

Krok 4

Wlej na patelnię łyżkę oleju, wsyp drobno posiekaną cebulę, smaż 3-4 minuty. Dodaj mięso, rozdrobnij szpatułką na mniejsze kawałki i smaż na dość intensywnym ogniu aż zbrązowieje. Dodaj starty imbir, miód i starty ząbek czosnku. Wymieszaj, smaż minutę.

Krok 5

Dodaj do mięsa makaron, brukselkę i rzodkiewkę. Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha. Posyp siekaną pietruszką.

Podawaj.

Smacznego!