Niecodzienny stir fry, bo z mięsa mielonego. Bardzo pożywny, zdrowy i szybki do przygotowania. 15 minut i gotowe.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Kanoniczne danie kuchni azjatyckiej – stir fry, czyli coś na szybko, często z niczego. Tak jest z tym przepisem. W sobotę nie daliśmy rady, z różnych przyczyn ogarnąć zakupów, i poniedziałek przywitał nas tym co było w lodówce. Nie było tego za dużo: trochę mielonego, które zostało z niedzielnych burgerów i warzywa.
To wystarczyło, żeby robić pyszny stir fry – danie bardzo pożywne, zdrowe i mega szybkie do przygotowania. Spróbuj tej metody szybkiego gotowania, wrzuć na patelnię co tam masz w lodówce, dobrze dopraw i stir fry gotowy!
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa (dowolne, my użyliśmy indyka)
- 6-8 rzodkiewek
- Duża garść brukselek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- Sos sriracha lub inny ostry
- Sos sojowy
- 2 łyżki oleju
- Siekana nać pietruszki
- Makaron udon, soba, ryżowy, chiński pszenny
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw garnek z wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.
Krok 2
W międzyczasie. Umyj brukselki i rzodkiewki. Zdejmij wierzchnie zwiędłe liście z brukselek, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie odrywaj pojedyncze liście (wytnij wcześniej głąbik, wtedy łatwiej ci będzie oderwać listki). Następnie posiekaj rzodkiewki na plastry.
Krok 3
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wysyp na niego liście brukselki i plasterki rzodkiewki. Smaż na dość intensywnym ogniu, aż warzywa lekko się przysmażą. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Wlej na patelnię łyżkę oleju, wsyp drobno posiekaną cebulę, smaż 3-4 minuty. Dodaj mięso, rozdrobnij szpatułką na mniejsze kawałki i smaż na dość intensywnym ogniu aż zbrązowieje. Dodaj starty imbir, miód i starty ząbek czosnku. Wymieszaj, smaż minutę.
Krok 5
Dodaj do mięsa makaron, brukselkę i rzodkiewkę. Dopraw do smaku sosem sojowym i sosem sriracha. Posyp siekaną pietruszką.
Podawaj.
Smacznego!