Szybki i pyszny obiad, gotowy w kilkanaście minut.  Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest dziecinnie prosty: składniki smażysz na ostrym ogniu, a potem zalewasz prostym, aromatycznym sosem.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

stir fry z kurczakiem brokułami i pieczarkami

Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami inspirowany jest klasycznym daniem kuchni amerykańskiej – beef broccoli, wzorowanym z kolei na azjatyckich klimatach. Przygotowanie jest dziecinnie proste: trzeba pokroić mięso, dość cienko (w przypadku wołowiny muszą to być naprawdę cienkie plasterki) i obsamżyć na dużym ogniu. Dalej dodajesz brokuły podzielone na małe różyczki i smażysz. Na koniec wrzucasz grzyby.

Całość smażysz na ostrym ogniu, a następnie zalewasz prostym sosem zrobionym na bazie sosu sojowego, octu, miodu (cukru brązowego), czosnku i imbiru. Po chwili stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest gotowy.

Danie jest bardzo aromatyczne, słodko-kwaśne. Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami możesz podać z ryżem, makaronem ryżowym, ale równie dobrze będzie smakować z kaszą gryczaną niepaloną, albo zwykłym makaronem.

Stir fry  kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest inspirowany wpisem na blogu Natashakitchen.com

 

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • Sezam do posypania
  • Szklanka ryżu

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sriracha lub sosu chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz ryż na sicie, wsyp do garnka, zalej 1½ szklanki wody. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj. Gotuj 18 minut. Odkryj, przemieszaj.

Krok 2

W międzyczasie. Osusz mięso i pokrój w cienki paski, o długości 2-3 cm. Umyj brokuła, a następnie podziel na małe różyczki. Pieczarki posiekaj na plasterki. Wymieszaj w miseczce składniki sosu, oprócz mąki ziemniaczanej.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na niego kurczaka. Smaż na mocnym ogniu minutę. Dodaj brokuła i pieczarki. Smaż mieszając przez 5 minut. Zalej całość sosem, zagotuj. Zmniejsz ogień. Duś chwilę. Rozmieszaj w kilku łyżkach wody mąkę ziemniaczaną, wlej na patelnię, wymieszaj, zagotuj. Zdejmij z ognia.

Krok 4

Wyłóż do misek ryż. Dodaj kurczaka z warzywami i sosem. Posyp sezamem.

Smacznego!