Szybki i pyszny obiad, gotowy w kilkanaście minut. Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest dziecinnie prosty: składniki smażysz na ostrym ogniu, a potem zalewasz prostym, aromatycznym sosem.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami inspirowany jest klasycznym daniem kuchni amerykańskiej – beef broccoli, wzorowanym z kolei na azjatyckich klimatach. Przygotowanie jest dziecinnie proste: trzeba pokroić mięso, dość cienko (w przypadku wołowiny muszą to być naprawdę cienkie plasterki) i obsamżyć na dużym ogniu. Dalej dodajesz brokuły podzielone na małe różyczki i smażysz. Na koniec wrzucasz grzyby.
Całość smażysz na ostrym ogniu, a następnie zalewasz prostym sosem zrobionym na bazie sosu sojowego, octu, miodu (cukru brązowego), czosnku i imbiru. Po chwili stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest gotowy.
Danie jest bardzo aromatyczne, słodko-kwaśne. Stir fry z kurczakiem, brokułami i pieczarkami możesz podać z ryżem, makaronem ryżowym, ale równie dobrze będzie smakować z kaszą gryczaną niepaloną, albo zwykłym makaronem.
Stir fry kurczakiem, brokułami i pieczarkami jest inspirowany wpisem na blogu Natashakitchen.com
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 6 pieczarek
- 2 łyżki oleju
- Sezam do posypania
- Szklanka ryżu
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sriracha lub sosu chili (opcjonalnie)
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 starte ząbki czosnku
- 2/3 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz ryż na sicie, wsyp do garnka, zalej 1½ szklanki wody. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj. Gotuj 18 minut. Odkryj, przemieszaj.
Krok 2
W międzyczasie. Osusz mięso i pokrój w cienki paski, o długości 2-3 cm. Umyj brokuła, a następnie podziel na małe różyczki. Pieczarki posiekaj na plasterki. Wymieszaj w miseczce składniki sosu, oprócz mąki ziemniaczanej.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na niego kurczaka. Smaż na mocnym ogniu minutę. Dodaj brokuła i pieczarki. Smaż mieszając przez 5 minut. Zalej całość sosem, zagotuj. Zmniejsz ogień. Duś chwilę. Rozmieszaj w kilku łyżkach wody mąkę ziemniaczaną, wlej na patelnię, wymieszaj, zagotuj. Zdejmij z ognia.
Krok 4
Wyłóż do misek ryż. Dodaj kurczaka z warzywami i sosem. Posyp sezamem.
Smacznego!