Steki z kalafiora… kto raz spróbował będzie chciał jeść je ciągle. Przepyszne danie, bardzo łatwe do przygotowania.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

steki z kalafiora

Steki z kalafiora są naszym odkryciem tego lata. Robiliśmy już wcześniej to danie, ale dopiero teraz odpowiedni przepis wpadł nam w ręce. Tajemnica dobrych steków tkwi w musztardowo-majonezowej bejcy i panierce, dodawanych pod koniec pieczenia. Serio, steki z kalafiora to wyjątkowe danie – wyjątkowo pyszne. Dwie ważne sprawy: do steków potrzebujesz twardych, zwartych główek, bo wtedy nie rozpadają się podczas krojenia. Dlatego najlepsze są kalafiory kupowane latem i jesienią, kiedy jest na nie sezon.

Druga sprawa to wykrawanie steków. Z jednej główki wykroisz dwa solidne steki z kalafiora, lub trzy cieńsze, ale do tego potrzebna jest duża głowa. Żeby steki się nie rozpadały różyczki muszą trzymać się głąbika.

Przy krojeniu steków zostanie ci sporo różyczek kalafiora. Zachowaj je do innego dania, np. do pysznej, zawiesistej zupy z soczewicy i kalafiora.

Przepis na steki z kalafiora znaleźliśmy w serwisie Epicurious.com

Składniki:

Steki

  • Duży kalafior
  • 2,5 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka majonezu

Dodatki

  • 6-8 małych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • Garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa, marchew obierz. Kalafiora odwróć głąbem do góry. Wykrój 2 steki: przekrój kalafiora na pół, a potem odetnij boki. Posmaruj steki łyżką oleją z obydwu stron, posól i popieprz. Przełóż na blaszkę do pieczenia. Marchew pokrój w grube talarki, razem z ziemniakami przełóż do misy, polej łyżeczką oleju, posyp łyżeczką oregano, posól, wymieszaj. Włóż warzywa na tackę z kalafiorem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 25-30 minut, do momentu aż kalafior będzie upieczony, co sprawdzisz wbijając nóż w głąbik – jeśli wchodzi gładko, steki są gotowe.

Krok 2

W międzyczasie włóż fasolkę szparagową do rondla, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości – około 10 minut. Odcedź.

Krok 3

W małej miseczce wymieszaj majonez z musztardą. Do większej misy wsyp posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dodaj starte ząbki czosnku, skórkę z cytryny, bułkę tartą, parmezan i łyżkę oleju. Wymieszaj całość.

Krok 4

Wyjmuj steki z piekarnika, posmaruj je – najlepiej pędzlem – musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na każdego steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu.

Smacznego!