Proste sałatki są najlepsze. Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują.
Przygotowanie: 10 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Szacunkowy koszt dla 2 osób: ok. 20 zł
Sałatka z czerwonej kapusty jakiej nie znacie
Każdy zna starą, dobrą surówkę z kiszonej czerwonej kapusty. My lubimy piec czerwoną kapustę, ale najbardziej kochamy ją na surowo – w tej sałatce. Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku.
Polecamy Wam ten przepis jako nową wersję sałatki z czerwonej kapusty oraz sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania.
Składniki:
- Wędzony pstrąg
- Ćwiartka kapusty czerwonej
- Mała cukinia
- Mango
- Papryczka chilli
- Natka pietruszki
Dresing:
- Łyżeczka musztardy ziarnistej
- Łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki soku z cytryny
Sprawdź też inne oryginalne przepisy na sałatki.
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę kroimy w cienkie piórka, a mango w kostkę. Z cukinii wycinamy maszynką spaghetti, a jeśli nie mamy takiego urządzenia, kroimy w półksiężyce. Z grubsza siekamy natkę pietruszki, a chili w drobną kostkę.
Krok 2
Przygotowujemy dresing. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy mocno przez kilkadziesiąt sekund, do uzyskania aksamitnej emulsji.
Krok 3
Wykładamy na talerze posiekane warzywa i mango, na wierz kładziemy kawałki pstrąga, polewamy dresingiem i podsypujemy pietruszką.
Gotowe!
Sprawdź menu na tydzień – ryby i owoce morza – i odkryj więcej inspirujących przepisów.