Makaronowa zapiekanka w papilotach, którą można zrobić w piekarniku i na grilu. Danie efektowne i niecodzienne.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: około 35 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Spaghetti z piekarnika
Pomysł z robieniem spaghetti na grilu lub w piekarniku na pierwszy rzut oka może wydać się szalony, ale po krótkim zastanowieniu wcale taki nie jest. W gruncie rzeczy to zwykła zapiekanka makaronowa, z tą różnicą że jest zapakowana w papiloty z papieru do pieczenia. Jesli danie chcecie zrobić na grilu, zamiast papieru użyjcie folii aluminiowej, albo zawincie skadniki w papiloty i pieczcie na aluminowych tackach.
Patent wart wypróbowania. Jeśli nie macie ochoty na makaron upieczecie tylko filety z warzywami. Możecie też zrezygnować z kurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie.
Składniki:
- 2 małe filety z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 małej cukini
- 6 szparagów
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej
- 1/3 opakowania makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Krok 2
Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki).
Krok 3
Filety osusz ręcznikiem lub ściereczką. Posól, popieprz i posyp z obydwu stron łyżeczką suszonej cebuli i czosnku.
Krok 4
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wytnij z szarego papieru prostokąty o długości około 60 cm. Wykładaj na środek makaron, połóż na nim warzywa. Posól je delikatnie. Na warzywach układaj filety z kurczaka. Polej całość łyżką oliwy.
Zawiń papier jak cukierek i zwiąż na końcach mocno sznurkiem. Wstaw do piekarnia na 30 minut.
Krok 5
Rozetnij wierzch każdej paczki i posyp całość tartym parmezanem – jedna duża łyżka na każdą porcję. Wstaw pod sam gril w piekarniku i zapiekaj kilka minut aż wierzch filetów ładnie się zezłoci.
Podawaj w papilotach przełożonych do głębokich talerzy.
Smacznego!