To jest po prostu magia! Pieczesz dynię, a potem robisz z niej makaron. Świetne danie na lunch do pracy lub lekką kolację.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe

Każdy wie co to jest squash – gra w piłkę ze ścianą 🙂 W Polsce głównie z tym się kojarzy. Tymczasem squash dyniowy to także mega popularny składnik amerykańskiej kuchni, dodawany do wielu potraw, lub stanowiący samodzielne danie. Szczególnie uwielbiany jest squash z dyni makaronowej, który często udaje makaron. Z upieczonej dyni bez problemu można widelcem oddzielić pojedyncze niteczki miąższu, przypominające makaron spaghetti (no albo może bardziej cienki makaron). Można go podać na różne sposoby, również z sosem al ragu. Squash potrzebuje wyrazistego towarzystwa, bo dynia sama w sobie jest raczej mdła w smaku.
My proponujemy squash w formie makaronu aglio e eglio. Smażony czosnek pięknie aromatyzują danie, papryczka wyostrza smak, a parmezan dodaje słoności.

Składniki:

  • Dynia makaronowa 1,2 kg
  • 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki
  • Pół papryczki chilli drobno posiekanej
  • Garść bazylii
  • 1,4 szklanki oliwy
  • 6 łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 st.
Dynię przekrój wzdłuż na połowy, wyjmij łyżką nasiona i łykowate gniazdo nasienne, połóż na blaszce do pieczenia przecięciem do dołu. Piecz około 30-35 min aż nóż będzie gładko wchodził w miąższ. Ostudź.

Krok 2
Wlej oliwę do rondla, dodaj posiekany czosnek i chilli, podgrzej i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż czosnek zacznie się rumienić (uważaj, żeby go nie przypalić, bo będzie gorzki i do niczego!). Zdejmuj z ognia

Krok 3
Przy pomocy widelca, długimi pociągnięciami, podziel upieczony miąższ dyni na makaron. Dodaj go do rondla z czosnkową oliwą i podgrzej, mieszając całość, żeby połączyć składniki. Posól do smaku. Dodaj posiekaną bazylię.
Podawaj spaghetti z tartym parmezanem.