Prosta, letni sałatka, orzeźwiająca, ale też sycąca, ze sporą dawką energii, jaką zapewnia pieczone prosciutto i pestki dyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna.

Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Przepis bardzo w stylu amerykańskim, z dużą ilością wypieczonej na chrupko suszonej szynki. W oryginale występuje bekon, ale w Polsce trudno o dobrej jakości, krojony cienko boczek. To co jest w sklepach zawiera tyle solanki, że najpierw trzeba boczek przecisnąć przez wyżymarkę, żeby pozbyć się nadmiaru wody i dopiero wtedy smażyć. My użyliśmy włoskiej szynki prosciutto, która jest mniej tłusta niż boczek, ale doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia.

Napisaliśmy, że danie jest w stylu amerykańskim, bo Amerykanie uwielbiają upieczony na chrupko, cięty na cienkie plastry boczek, który podają do śniadań, albo, jak w tym przepisie, do sałatek. Pokruszony na małe czipsy pachnący dymem, słony boczek stanowi doskonałą przyprawę, doskonale kontrującą słodycz truskawek.

Godny uwagi jest też prosty dresing na bazie octu balsamicznego, słodko-kwaśny, gęsty i orzeźwiający. Warto zrobić większa ilość sosu i przechowywać w lodówce, gdzie spokojnie może posiedzieć nawet ze dwa tygodnie.

Przepis pochodzi z bloga sallysbakingaddiction.com

Polecamy Wam przepis na chłodnik z truskawek, porzeczek w sosie pomarańczowym

Sałatka z truskawek, pieczonego prosciutto, koziego sera i szpinaku

Składniki:

  • ½ kg truskawek
  • 2 duże garści szpinaku
  • 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto
  • 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania)
  • ½ szklanki nasion dyni
  • Pieprz do smaku

Dresing

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon lub innej

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż plastry prosciutto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut aż szynka będzie dobrze wypieczona, czyli łamliwa i chrupka. Wyciągnij z piekarnika, przestudź, połam na małe kawałki. Szynkę lub boczek możesz wysmażyć na patelni: połóż plastry na zimną patelnię, postaw na kuchence, podgrzewaj aż wytopisz cały tłuszcz.

Krok 2
Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę, praż do momentu aż nasionka staną się lekko brązowe. Zdejmij z patelni.

Krok 3
Umyj szpinak i truskawki. Osusz. Truskawki przekrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Posyp pokruszonym prosciutto, serem i pestkami dyni.

Krok 4
Przygotuj dresing. Wlej do małego szczelnie zamykanego słoiczka 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego, łyżkę oliwy i musztardy. Zamknij. Potrząsaj energicznie aż do uzyskania gładkiej emulsji.
Polej dresigiem sałatkę. Podawaj.
Smacznego!