Pyszna słodko-wytrawna sałatka owocowo warzywna. Słodka botwinka, kwaskowe truskawki, wyrazisty ser i dressing na bazie octu balsamicznego.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Składniki:

  • Pęczek botwinki
  • Garść truskawek
  • Kawałek kremowego sera koziego
  • Kilka łyżek posiekanego szczypiora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Bardzo dokładnie umyj botwinkę. Odkrój buraczki, odetnij korzonki, pokrój w cienkie plastry, a łodygi w kilku centymetrowe kawałki. Liście przesiekaj nożem.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wysyp na nie buraczki i łodyżki. Smaż chwilę aż buraczki zmiękną. Wlej łyżkę octu balsamicznego, zaczekaj aż odparuje. Zdejmij buraczki z patelni.

Krok 3

Przygotuj dresing. Wlej składniki do zamykanego słoiczka, zakręć potrząsaj energicznie.

Krok 4

Rozłóż do misek liście botwinki. Wyłóż na wierzch przesmażone buraczki i łodyżki, pokruszony ser, szczypior. Polej dresingiem, podawaj.