Pyszna słodko-wytrawna sałatka owocowo warzywna. Słodka botwinka, kwaskowe truskawki, wyrazisty ser i dressing na bazie octu balsamicznego.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Pęczek botwinki
- Garść truskawek
- Kawałek kremowego sera koziego
- Kilka łyżek posiekanego szczypiora
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól
- Pieprz
Dresing
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Bardzo dokładnie umyj botwinkę. Odkrój buraczki, odetnij korzonki, pokrój w cienkie plastry, a łodygi w kilku centymetrowe kawałki. Liście przesiekaj nożem.
Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wysyp na nie buraczki i łodyżki. Smaż chwilę aż buraczki zmiękną. Wlej łyżkę octu balsamicznego, zaczekaj aż odparuje. Zdejmij buraczki z patelni.
Krok 3
Przygotuj dresing. Wlej składniki do zamykanego słoiczka, zakręć potrząsaj energicznie.
Krok 4
Rozłóż do misek liście botwinki. Wyłóż na wierzch przesmażone buraczki i łodyżki, pokruszony ser, szczypior. Polej dresingiem, podawaj.