Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje.

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 40-45 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 4

Tortilla z ziemniakami, paprykami, szparagami i fetą

Hiszpańska tortilla to wypasiony omlet. U nas oprócz obowiązkowych ziemniaków są jeszcze pieczone papryki, szparagi i feta

Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który można zawijać rozmaite farsze. I słusznie, gdyż tak właśnie wygląda tortilla. Czymś zupełnie innym jest tortilla espanola, albo tortilla de patatas, nazywana w Ameryce Południowej tortilla de papas – to bardzo popularne w Hiszpanii danie, rodzaj omletu, zrobionego na bazie jajek i ziemniaków. Wygląda jak okrągły placek, bo też słowo tortilla pochodzi od rzeczownika torta, czyli ciasto/placek.

Sposób przyrządzania jest następujący: trzeba najpierw podsmażyć ziemniaki, potem wylać na nie jajeczną masę, podsmażyć, przewrócić na drugą stronę i dokończyć smażenia wierzchniej warstwy. Trzeba mieć trochę umiejętności, żeby poradzić sobie z daniem, szczególnie na etapie odwracania placka do czego potrzebny jest płaski talerz i zręczność.

Łatwiejsza wersja tortilli

Proponujem znacznie prostszą wersję tortilli z ziemniakami. I zdrowszą. Placek jest pieczony, a nie smażony, nie trzeba go odwracać i w ogóle zawracać sobie nim głowy.

Skład omleta może być absolutnie dowolny. Oczywiście oprócz ziemniaków, które stanowią podstawę tortilli. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser.

Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com

Składniki:

  • 5 małych ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 8 jajek
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Olej do nasmarowania formy

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj i osusz papryki, przełóż do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut aż skórka zacznie się przypiekać na czarno. Wyjmij papryki z piekarnika i przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika lub woreczka foliowego i dokładnie zamknij na 10 minut. Po tym czasie wyjmij papryki, zdejmij z nich skórkę, wykrój gniazdo nasienne i wyrzuć a miąższ pokrój w kostkę. Przełóż do głębokiej misy.

Krok 2
Na 10 minut przed końcem pieczenia papryk, umyj i osusz ziemniaki. Ostrym nożem pokrój je razem ze skórką na cieknie plastry. Włóż je d garnka, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby je ostudzić.

Krok 3
Nasmaruj formę olejem (my użyliśmy szerokiej formy do tarty o średnicy 30 cm). Na dnie ułóż podgotowane plastry ziemniaków.
Do misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie sucha, danie jest gotowe. Jeśli przykleją się do niej grudki ciasta, wstaw do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Następnie pokrój i podawaj.
Smacznego!