Francuski klasyk w nieco innej wersji. Ratatouille z makaronem to pyszne wegetariańskie danie z sezonowych, dojrzałych warzyw.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2
Prosty sposób na szybki wegetariański obiad z makaronem polegający na wykorzystaniu mega znanego przepisu na ratatouille, czyli duszony zestaw sezonowych warzyw. Ratatouille nieco przypomina nasze, czy raczej węgierskie leczo, tyle że robi się je właśnie w wersji wegetariańskiej, bez dodatku kiełbasy, czy salami, jak to jest w przypadku leczo.
Ale to nie jedyna różnica. W wersji kanonicznej, warzywa do ratatouille trzeba smażyć osobno i łączyć dopiero na koniec. Wymaga to sporo zachodu i czasu. W naszym przepisie uprościliśmy sobie życie w ten sposób, że osobno smażony był tylko bakłażan. Z całego zestawu warzyw jest on najbardziej miękki i smażony razem z papryką i cukinią, rozpadłby się na papkę. Dlatego warto najpierw przesmażyć bakłażana, zdjąć z patelni i dodać na koniec, kiedy usmażą się pozostałe warzywa.
I jeszcze jedna rzecz wyróżniająca ratatouile – kapary. Koniecznie dodaj je do dania, ponieważ, choć wcale nie ma ich dużo, robią różnicę, dodając wyczuwalnej kwaskowości i słoności.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 opakowania makaronu
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy
- Siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Bakłażana pokrój w kostkę, posól, przełóż na sito i odstaw.
Krok 2
Pokrój cukinię w kostkę. Wykrój gniazdo nasienne z papryki i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. To samo zrób z czosnkiem. Drobno posiekaj kapary.
Krok 3
Po 15 minutach przelej bakłażana wodą, odsącz. Rozgrzej na patelni 2 łyżki olej. Smaż bakłażana przez 5-7 minut aż delikatnie się zrumieni. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i wysyp kapary. Smaż mieszając minutę. Wlej kolejne 3 łyżki oliwy i wsyp cebulę, cukinię i paprykę. Smaż około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Pokrój pomidory w kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem dodaj do warzyw na patelni. Duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
Ugotuj makaron. Odcedź, zachowując kilka łyżek wody. Wsyp makaron do warzyw na patelni, dodaj usmażonego bakłażana, tarty parmezan, wodę z gotowania makaronu. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natka pietruszki. Podawaj. Smacznego!