Pudding z mango – oto nasza odpowiedź na upały! Pyszne, tropikalne śniadanie lub deser w kolorze słońca i lata, którym można się zdrowo schłodzić!

Słoneczny pudding z mango

Przepis na ten pudding z mango jest naszego autorstwa. Szukaliśmy w sieci pomysłów na lekkie, owocowe  śniadania i trafiliśmy na pięknie danie z awokado, mango, mrożonych bananów oraz kurkumy, która miała pełnić funkcję barwnika.

Zrobiliśmy wszystko jak należy, ale słoneczny pudding po dodaniu awokado kolorem przypominał Czesia z Włatców Móch. Dosypaliśmy kurkumy, co to miała dawać kolor i wtedy danie zrobiło się nie tylko mało atrakcyjne wizualnie, ale stało się niejadalne, bo przyprawa niewyczuwalna w daniach gotowanych, w stanie surowym dawała posmak surowej mąki.

W poszukiwaniu idealnego przepisu

Pudding z mango

Zaczęliśmy więc kombinować co by tu zmienić, bo sama idea lekkiego śniadania z mango, które uwielbiamy, była baaardzo kusząca.
Najpierw zrezygnowaliśmy z bananów, ale wtedy pudding zamienił się w koktajl, bo mrożone banany nadawały owocom kremowej konsystencji. Żeby danie było bardziej śniadaniowe, a nie deserowe, jako bazę użyliśmy ugotowaniej, zmiksowanej kaszy jaglanej. Problem w tym, że jagły nawet długo miksowane nie chcą zamienić się w gładki krem i zawsze będą zawierały twarde drobinki.
Wtedy zaczęliśmy eksperymenty z kaszą manną i kaszą bulgur.

Ostatecznie wygrała ta druga, bo podczas gotowanie lepiej wchłania sok pomarańczowy i jest bardziej kremowa po zmiksowaniu.
Na koniec zrezygnowaliśmy z awokado, bo nawet w niewielkiej ilości nadaje słonecznemu, żółtemu mango zielonkawy odcień. Odrzuciliśmy też kurkumę, bo surowa jest mocno wyczuwalna w daniu.
I tak metodą prób i błędów postał pyszny, kremowy, lekki, ale sycący pudding z mango, idealny na niedzielne śniadanie. Dobrze jest go schłodzić i wtedy doskonale sprawdzi się w roli  deseru.

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • Sok z 2-3 dużych pomarańczy lub 4-6 mandarynek
  • Skórka strata z cytryny
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 50 g kaszy bulgur (połowa torebki w przypadku pakowanej kaszy lub 1/4 szklanki jeśli masz sypaną)
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1
Wyciśnij sok z pomarańczy, zagotuj w rondelku. Wsyp do niego kaszę bulgur, dodaj szczyptę soli, zamieszaj, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnymi ogniu, aż kasza będzie zupełnie miękka (około 30 minut). Zdejmij z ognia, przełóż do misy miksera, albo głębokiego naczynia i odstaw na 10 minut, żeby kasza przestygła.

Krok 2
Obierz mango, pokrój i przełóż do naczynia z kaszą. Wyszoruj i sparz wrzątkiem cytrynę, a następnie zetrzyj z niej skórkę i dodaj do kaszy i mango. Wlej wanilię. Dodaj jogurt i zmiksuj całość na gładki krem.
Podawaj od razu. Będzie cytrusowo i pysznie!

Smacznego!