Pstrąg faszerowany kaszą gryczaną, która została ugotowana w wywarze z suszonych grzybów ma niesamowity smak i aromat. Pstrąga można zastąpić karpiem, albo doradą.

Do pstrąga faszerowanego kaszą można pod koniec pieczenia dodać kilka krewetek

Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami od dwóch lat jest stałym składnikiem naszego wigilijnego menu. Wcześniej przez lata piekliśmy faszerowanego tą samą metodą karpia – i był pyszny. Przerzucilismy się na tęczowego pstrąga z tej przyczyny, że łatwiej go przygotować. Żeby ryba byla jak należy trzeba z niej usunąc wszystkie duże ości oraz kręgosłup. Sprawienie karpia, który  jest ościsty, a ości są twarde, jak kość i na dodatek rozgałęziają się, stanowi nie lada wyzwanie. Pstrąg ma ości miękkie i dość łatwo je usunąc.

Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami to jedno z naszych ulubionych dań. Orzechowa w smaku kasza i suszone grzyby wspaniale aromatyzują mięso. Pstrąg faszerowany kaszą doskonale smakuje podany prosto z pieca, jak i na zimno.

Oryginalny przepis znajdziecie na Ugotuj.to

Zobacz nasz przepid n pieczonego, faszerowanego szczupaka

Składniki:

  • Pstrąg tęczowy duży
  • ½ szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1 cebula szalotka
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Kilka suszonych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Grzyby zalej szklanką wody i odstaw na 15 minut. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły – 15 minut im wystarczy. Odcedź, zachowaj wywar, a grzyby posiekaj.

Krok 2
Posiekaj drobno szalotkę. W rondlu rozgrzej łyżkę masła, kiedy się roztopi wysyp na nie cebulkę. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż szalotka zmięknie. Wtedy wysyp na nią kaszę i suszony tymianek i smaż kolejne 3 minuty, mieszając. Zalej kaszę wywarem z grzybów, przykryj rondel i gotuj na wolnym ogniu przez 18 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Posól i popieprz do smaku. Kiedy kasza będzie już tylko letnia wymieszaj ją z dwoma żółtkami.

Krok 3
Pstrąga oskrob z łusek, wytnij skrzela. Następnie ostrym nożem wytnij wszystkie duże ości razem z kręgosłupem. Osusz rybę z zewnątrz i od środka. Posól środek oraz z zewnątrz i oprósz pieprzem. Nafaszeruj pstrąga i zszyj przy pomocy igły i zwykłej nici. Przełóż rybę do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Roztop 2 łyżki masła i polej nim pstrąga. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw rybę i piecz 30 minut. Pstrąć faszerowany doskonale smakuje i na ciepło i na zimno.
Smacznego!