Kopytka z batatów to danie, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo słodki ziemniak to jedno z najzdrowszych warzyw. A danie składa się prawie wyłącznie z batatów.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2

kopytka z batatów
Kopytka z batatów sa bardzo delikatne, lekko słodkie i świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami, np. z sałatą skropioną sokiem z cytryny

Bataty to zdrowe warzywa będące prawdziwą kopalnią prowitaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga zwalczać wolne zarodniki. Słodki ziemniak jest też bogaty w witaminy z grupy B, które mają z kolei korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, działają kojąco na stres, redukują zmęczenie. Bataty mają niski indeks glikemiczny i generalnie są mało kaloryczne, bo w 100 g. ziemniaka jest nieco ponad 80 kalorii.

Poza wszystkim batat ma piękny wygląd i jest bardzo smaczny. Szczególnie dobrze smakuje w daniu, które polecamy w tym przepisie. Batat nadaje się do dań wytrwanych i na słodko (polecamy pyszne i łatwe ciastka z batatów) Kopytka zrobione z batata stanowią połączenie i jednego i drugiego. Są i wytrawne i słodkie:)

Jak zrobić kopytka z batatów

Kopytka z batatów to danie bardzo proste, ale wymaga pewnej wprawy. Jak wszystkie kopytka. Chodzi o to, żeby tak zrobić ciasto, aby nie było za twarde, ale też żeby kopytka nie rozpadły się w trakcie gotowania. Z batatami jest to o tyle trudniejsze, że mają miąższ luźniejszy niż zwykłe ziemniaki, dlatego trzeba się z nimi ostrożniej obchodzić.

Nasza rada jest taka: jeśli nie robisz zbyt często kopytek, to po upieczeniu batatów dobrze je wystudź, a najlepiej schowaj do lodówki na godzinę, żeby stężały. Po drugie, kiedy zarobisz ciasto z mąką ziemniaczaną i parmezanem nie przejmuj się, że jest ono rzadkie, nie dodawaj mąki, bo po ugotowaniu kluski będą twarde. Podsyp blat zwykłą mąką i obtocz w niej ciasto tak, żeby tylko nie kleiło się do rąk.

Gotuj kopytka z batatów krótko i wyciągaj zaraz jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Przepis pochodzi z menu na tydzień 5 obiadów z 4 składników i mniej

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty (210-220 g każdy)
  • ½ szklanki tartego parmezanu (125 ml lub 120 g)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (125 mln lub 100 g)
  • Kilka łyżek mąki uniwersalnej

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Umyj bataty, przekrój wzdłuż na połowy, wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2

Wyjmij bataty z piekarnika, ostudź. Obierz ze skórki. Miąższ przełóż do misy i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem na gładką masę. Dodaj do ziemniaków mąkę i parmezan. Zagnieć rękami tak, by uzyskać jednolite ciasto. Uformuj kulę.

Krok 3

Podsyp kuchenny blat  mąką, oderwij spory kawałek ciasta, obtocz w mące, a następnie utocz dość cienki wałek. Ostrym nożem odcinaj kluseczki długości około 1,5 cm.

Krok 4

Nastaw na kuchenkę garnek z wodą, posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Wrzucaj do wody batatowe kluseczki. Przemieszaj, żeby nie przywarły do dna. Wyciągaj je z wody łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Podawaj kluseczki posypane parmezanem. Doskonale smakują przesmażone na maśle (z dodatkiem szałwii).

Smacznego!