Kurczak adobo w pysznym słodko, kwaśno, słonym, pieprznym sosie to absolutnie wyjątkowe danie a jest przy tym niesłychanie proste.
Czas: 40 minut plus godzina marynowania
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Kurczak adobo to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych sposobów przygotowywania kurczaka. Mięso jest mięciutkie, choć wciąż zwarte, przesycone aromatem słodko-kwaśno-słonego sosu zrobionego na bazie octu winnego, sosu sojowego i niewielkiej ilości cukru.
Kurczak adobo pochodzi z kuchni filipińskiej, gdzie ma status potrawy narodowej i, za sprawą filipińskiej diaspory, zyskał dużą popularność w USA. W Polsce jest mniej znany, a szkoda, bo kurczaka adobo jest danie przepysznym i bardzo łatwym do zrobienia. To jedna z tych potraw, które można przygotować albo na szybki obiad, obfitszą kolację, albo spakować na lancz do pracy. Standardowo składa się z 2 składników: kurczaka i ryżu. Można też do niego zrobić prostą surówkę z czerwonej kapusty, coleslaw, albo po prostu dodać garść sałaty z dresingiem.
Kurczaka adobo najlepiej zrobić z mięsa z kością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Filety niespecjalnie się nadają, bo mięso staje się suche podczas duszenia w sosie.
Równie dobrze jak kurczak adobo smakuje wegetariańska wersja potrawy – kalafior adobo.
Przepis na kurczaka pochodzi z bloga Pailin’s Kitchen
Składniki:
- 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka
- ½ szklanki octu winnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu
- 6 ząbków czosnku zmiażdżonych i przesiekanych
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- Papryczka chilli (opcjonalnie)
- Szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
W głębokim naczyniu wymieszaj ocet, sos sojowy, pieprz i czosnek. Włóż do mikstury kurczaka, obtocz w marynacie i odstaw na 15 minut, jeśli nie masz czasu, lub najlepiej na godzinę.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu 3 łyżki oleju, kiedy będzie gorący ostrożnie wyłóż na niego osączonego z marynaty kurczaka. Obsmażaj z każdej strony aż mięso ładnie się zrumieni. Wlej marynatę do kurczaka, dodaj łyżkę cukru, dolej około ½ szklanki wody, dorzuć 3 liście laurowe i papryczkę chilli i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez pół godziny.
Krok 3
W międzyczasie przepłucz na sicie ryż wsyp do garnka zalej 2 szklankami wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj 18 minut. Następnie odkryj i spulchnij widelcem.
Krok 4
Po pól godzinie duszenia mięso powinno być gotowe, odchodzić od kości. Jeśli sosu w rondlu jest za dużo, jest rzadki, okryj naczynie, zwiększ temperaturę i odparuj sos aż zgęstnieje.
Podawaj kurczaka adobo z ryżem, posypany siekanym szczypiorkiem.
Smacznego!