Proste danie z piekarnika, które nie wymaga ani zachodu, ani umiejętności. Pieczone warzywa są słodkie i miękkie, a chipsy z jarmużu przyjemnie chrupiące.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Chipsy z jarmużu to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Robi się je w super prosty sposób. Jarmuż trzeba umyć, osuszyć, wysypać na blaszkę do pieczenia, przyprawić i wstawić pod grill na kilka minut. W ten prosty sposób chipsy z jarmużu są gotowe.

Chipsy z jarmużu można też robić w ten sposób, że jarmuż wysypujemy na suchą patelnię i prażymy.

Polecamy nasze inne przepisy z jarmużem:

TARTA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE Z CHIPSAMI Z JARMUŻU

PENNE Z PESTO JARMUŻOWYM (4 SKŁADNIKI)

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 buraczki ćwikłowe
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 kalarepka
  • 4 garści jarmużu
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa. Obierz kalarepkę. Ziemniaki i kalarepkę pokrój w kostkę, buraczki w pół plasterki. Rozłóż na tacce do pieczenia. Polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżeczką soli, czosnku, łyżką oregano, wymieszaj.

Krok 2

Osusz filety. Przełóż na tackę do pieczenia z warzywami. Polej łyżką oleju, posyp łyżeczką czosnku i połową łyżeczki rozmarynu, posól i popieprz – przypraw mięso z obydwu stron.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw tackę z warzywami i filetem na środkową półkę. Piecz 25 minut.

Krok 4

Umyj jarmuż, odsącz z wody, posiekaj na drobne kawałki. Wyjmij tackę z filetem i warzywami, zrób na niej miejsce dla jarmużu, rozłóż go równomiernie, posól, posyp łyżeczką czosnku, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Włącz funkcję gril i piecz jeszcze około 2 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, wstaw tackę pod sam grill.  Uważaj, żeby nie przypalić składników.

Wyjmij tackę z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż składniki przestygną. Wymieszaj warzywa, filety pokrój w plastry. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Podawaj.