Proste danie z piekarnika, które nie wymaga ani zachodu, ani umiejętności. Pieczone warzywa są słodkie i miękkie, a chipsy z jarmużu przyjemnie chrupiące.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Chipsy z jarmużu to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Robi się je w super prosty sposób. Jarmuż trzeba umyć, osuszyć, wysypać na blaszkę do pieczenia, przyprawić i wstawić pod grill na kilka minut. W ten prosty sposób chipsy z jarmużu są gotowe.
Chipsy z jarmużu można też robić w ten sposób, że jarmuż wysypujemy na suchą patelnię i prażymy.
Polecamy nasze inne przepisy z jarmużem:
TARTA NA ZIEMNIACZANYM SPODZIE Z CHIPSAMI Z JARMUŻU
PENNE Z PESTO JARMUŻOWYM (4 SKŁADNIKI)
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 2 buraczki ćwikłowe
- 2 duże ziemniaki
- 1 kalarepka
- 4 garści jarmużu
- 3 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Obierz kalarepkę. Ziemniaki i kalarepkę pokrój w kostkę, buraczki w pół plasterki. Rozłóż na tacce do pieczenia. Polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżeczką soli, czosnku, łyżką oregano, wymieszaj.
Krok 2
Osusz filety. Przełóż na tackę do pieczenia z warzywami. Polej łyżką oleju, posyp łyżeczką czosnku i połową łyżeczki rozmarynu, posól i popieprz – przypraw mięso z obydwu stron.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw tackę z warzywami i filetem na środkową półkę. Piecz 25 minut.
Krok 4
Umyj jarmuż, odsącz z wody, posiekaj na drobne kawałki. Wyjmij tackę z filetem i warzywami, zrób na niej miejsce dla jarmużu, rozłóż go równomiernie, posól, posyp łyżeczką czosnku, polej łyżką oleju, wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Włącz funkcję gril i piecz jeszcze około 2 minut. Jeśli nie masz takiej funkcji, wstaw tackę pod sam grill. Uważaj, żeby nie przypalić składników.
Wyjmij tackę z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż składniki przestygną. Wymieszaj warzywa, filety pokrój w plastry. Skrop delikatnie sokiem z cytryny. Podawaj.