Wszystko jest jak w klasycznym stir fry z tą różnicą, że składniki są pieczone a nie smażone. Zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny.

Czas: 35-40 minut (z czego większość to czas pieczenia warzyw i krewetek)

Poziom trudności: Łatwy

W tym daniu wszystko jest jak w klasycznym stir fry, z tą różnicą, że obyło się bez smażenia – składniki są pieczone. Dzięki temu jest zdrowiej. No i zapach w kuchni zupełni inny:)

Na pomysł takiego przyrządzenia chińskiego makaronu wpadliśmy przeglądając profil goodful na Facebooku, gdzie jest mnóstwo prostych przepisów na łatwe i szybkie potrawy. Zmieniliśmy tylko kilka rzeczy: z listy warzyw do upieczenia usunęliśmy cebulę, zamiast której dodaliśmy brokuł.

Fundamentalna zmiana polega na tym, że zamiast z sałatą (tak jak było w oryginale) pieczone warzywa i krewetki podaliśmy z makaronem chińskim. Całość jest skomponowana jak klasyczny stir fry, tyle, że niczego nie smażyliśmy.
Danie nazwaliśmy stir free, bo jest to potrawa absolutnie w stylu wolnym: do makaronu można dodać rozmaite składniki i różne wschodnie przyprawy, co czyni ten przepis doskonałym do wykorzystania warzywnych #leftovers (czyli wszystkich warzyw, które macie w domu i które wypadałoby już zjeść).
Makaron idealnie nadaje się do zabrania do pracy. Całość łatwo podgrzać i zjeść ze smakiem na lancz. Dobrze smakuje i ładnie wygląda.

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Składniki:

  • 250 g makaronu chińskiego pszennego
  • Czerwona papryka
  • Żółta papryka
  • Cukinia
  • Brokuł
  • 250 g mrożonych krewetek
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki sosu rybnego
  • Łyżeczka miodu
  • Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka)
  • 3 łyżki suszonej kolendry
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Pół limonki lub cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy warzywa. Papryki kroimy w kwadraty, bakłażan w kostkę, cukinię w półkrążki. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut.

Krok 2

Krewetki rozmrażamy, myjemy, osuszamy. Jeśli mamy surowe krewetki (są szare i mało wyględne, ale takie powinny być i takich szukajcie :-)) wstawiamy je do piekarnika po 25 minutach od rozpoczęcia pieczenia warzyw – czyli na 5 minut. Wcześniej skrapiamy olejem i posypujemy kolendrą, solą i pieprzem. Jeśli mamy krewetki mrożone, wcześniej obgotowane (czyli już czerwone) wstawiamy je do pieca na sam koniec pieczenia warzyw – jedynie na 2-3 minuty.

Krok 3

Kiedy warzywa się pieką przygotowujemy makaron chiński  według przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

Krok 4

Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika. Dodajemy do makaronu i mieszamy (czosnek wyciskamy z łupinek, powinien być jak krem). Następnie przyprawiamy: sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki, miodem, olejem sezamowym. Mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Gotowe!