Owocowo-warzywna sałatka z arbuza, która w jesienny dzień przypomni letni dni. Lekka, ale spokojnie może wystąpić w roli lanczu, bo wbrew pozorom jest sycąca.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Soczysty arbuz, słodki melon, kwaskowe pomidorki, do tego kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki.
Sałatka jest super prosta, zdrowa i pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto.
Składniki:
- Ćwiartka dojrzałego arbuza
- ½ dojrzałego melona
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki kuskusu
- 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada)
- Mały kubek jogurtu greckiego (250 g)
- Sok z połowy cytryny
- Garść bazylii
- Kilka listków mięty (ocjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej spożywczą folią plastkową. Odstaw na 5 minut. Potem przemieszaj widelcem i posól.
Krok 2
Pokrój arbuza i melona w kostkę, a pomidorki na połowy. Przełóż do misy, dodaj kuskus, bazylię i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny.
Krok 3
Przełóż kozi ser (50 g) do głębokiej misy, dodaj mały kubek jogurtu greckiego (250 g). Ubij mikserem na gładki krem.
Krok 4
Wyłóż chmurki serowe na sałatkę. Podawaj.