Owocowo-warzywna sałatka z arbuza, która w jesienny dzień przypomni letni dni. Lekka, ale spokojnie może wystąpić w roli lanczu, bo wbrew pozorom jest sycąca.

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 2

Soczysty arbuz, słodki melon, kwaskowe pomidorki, do tego kuskus dla nadania tej lekkiej kompozycji treści. Na wierzch lekkie jak puch chmurki z ubitego z jogurtem sera koziego. Jeśli nie lubicie smaku koziego sera możecie go zastąpić serem feta, którego słoność świetnie pasuje do słodkich składników sałatki.

Sałatka jest super prosta, zdrowa i pożywna. Dzięki soczystym składnikom nie trzeba do niej robić dresingu, ponieważ tworzą one naturalny słodko-kwaskowy sos. 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis spróbuj też sałatki z arbuzem, fetą i prosciutto.

Składniki:

  • Ćwiartka dojrzałego arbuza
  • ½ dojrzałego melona
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki kuskusu
  • 50 g sera koziego (najlpeszy jest kremowy, ale może też być rolada)
  • Mały kubek jogurtu greckiego (250 g)
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść bazylii
  • Kilka listków mięty (ocjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp kuskus do miseczki, zalej wrzątkiem. Wody powinny być tyle, żeby centymetrową warstwą przykrywała kaszę. Zamknij szczelnie miseczkę, najlepiej spożywczą folią plastkową. Odstaw na 5 minut. Potem przemieszaj widelcem i posól.

Krok 2

Pokrój arbuza i melona w kostkę, a pomidorki na połowy. Przełóż do misy, dodaj kuskus, bazylię i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 3

Przełóż kozi ser (50 g) do głębokiej misy, dodaj mały kubek jogurtu greckiego (250 g). Ubij mikserem na gładki krem.

Krok 4

Wyłóż chmurki serowe na sałatkę. Podawaj.