Słodko-kwaskowy chłodnik z nutą świeżej mięty. Lekki, aromatyczny i bardzo zdrowy. Do zrobienia w 15 minut.
Chłodnik z groszku
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2 bardzo duże
Na pewno znacie zupę krem z groszku, ale czy robiliście kiedyś groszkowy chłodnik? Jeśli nie to najwyższa pora, żeby go zrobić! Danie jest absolutnie niecodzienne w smaku. Słodki groszek pięknie łączy się z kwaskową maślanką, lekkości i świeżości całości dodaje mięta – wspaniałe zioło, które świetnie sprawdza się nie tylko w mojito:-).
Jeśli chcecie przygotowsć chłodnik w wegańskiej wersji, pomińcie dodatek koziego sera.
Przepis pochodzi z serwisu thespurceeats.com.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego groszku (2×400 lub 500 g)
- Duży pęczek mięty
- 2 szklanki maślanki
- 50 g koziego sera
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Groszek przesyp do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj miętę wraz z łodygami, łyżeczkę oregano i pół łyżeczki majeranku. Gotuj przez 5 minut. Zmiksuj ręcznym robotem lub blenderem. Przetrzyj pulpę przez sito i przestudź.
2. Wlej do groszku maślankę, wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
3. Wystudzony krem podawaj z cienko pokrojoną roladą z koziego sera.
Smacznego!