Super łatwy przepis na super pyszne żeberka. Jedyne czego potrzebujecie to odrobiny cierpliwości. Żeberka pieką się 2 godziny. Za to naprawdę nic nie trzeba z nimi robić.
Czas: 2,15 godz
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: Solidne 4
W Polsce na grilu króluje karkówka i kaszanka. Z kolei Amerykanie uwielbiają pieczone żeberka. Pamiętasz „House of cards”? W jednym z pierwszych sezonów, Frank ma w zwyczaju zachodzić do maleńkiej knajpki w Waszyngtonie, żeby zjeść „najlepsze na świecie” żeberka barbecue. Inna sprawa, że knajpka splajtowała… 😉
Dzisiaj polecamy Ci super przepis na najlepsze pieczone żeberka na świecie. Jeśli sądzisz, że jest to danie trudne, to jesteś w błędzie. Zrobienie pieczonych żeberek jest dziecinnie proste. Jedynie czego wymagają to cierpliwości, bo potrzebują czasu na to, żeby się pięknie upiec. Warto poczekać, gdyż żeberka są kruche, soczyste i niesamowicie aromatyczne.
Do żeberek polecamy sos barbecue domowej roboty. Też mega prosty. Zrobicisz go w czasie, kiedy pieką się żeberka.
Przepis pochodzi z bloga Cafedelites.com
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 1 szklanka sosu barbecue (według tego przepisu)
Marynata
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Osusz ręcznikiem papierowym lub ściereczką żeberka. Polej je olejem i wysmaruj z obydwu stron. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Przełóż do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na środkową półkę wstaw żeberka. Piecz 2 godziny.
Krok 3
Wyjmij żeberka z piekarnika. Pokrój na kawałki, tak żeby w każdy była kostka (nie poparz się, bo żeberka są gorące). Posmaruj łyżką każde żeberko sosem barbecue z jednej strony. Włącz w piekarniku opcję grill, lub, jeśli jej nie masz, podkręć temperaturę do 210 stopni i wstaw żeberka pod górną grzałkę. Zapiekaj 5-7 minut, aż mięso zacznie się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i posmaruj z drugiej strony żeberka. Znowu zapiekaj przez 5 minut.
Wyjmij żeberka i zostaw na kilka minut do przestygnięcia.
Smacznego!