Tyleż proste co pyszne danie. Pieczona dorada jest mięciutka, za to lekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją „aurata”, czyli pozłacana. Również starożytni Grecy mieli do niej słabość, a sama bogini Afrodyta uważała ją za rybę świętą. Coś tu jest na rzeczy, bo z tego co wyczytaliśmy, dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata jest samcem, a potem zmienia się w samicę. Niezła zagwozdka dla wszystkich gendero i antygenderomaniaków.

Dorada to jednak przede wszystkim pyszna ryba. A pieczona dorada to już absolutnie delicje. Nie zalicza się ona do ryb specjalnie oleistych, ale ma więcej kwasów omega-3 niż inne ryby białe. Poza tym ma sporo witaminy E i D. Pięknie też wygląda, nie jest oścista i sprzedawana jest zazwyczaj w całości, z głową, co bardzo podoba się naszemu synowi, który podczas jedzenia ryb lubi dokonywać swoistych sekcji.

Dorada pieczona w naszym domu jest dość często, ponieważ łatwo ją przyrządzić. Tu znajdziesz absolutnie genialny przepis na pieczoną doradę po grecku. Poniżej zamieszczamy przepis na doradę po baskijsku. Pieczona dorada trafia do pieca na podkładzie z cienko pokrojonych ziemniaków, które w trakcie pieczenia lekko się przypiekają, ale też przenikają delikatnym sosem rybnym. Danie bardzo proste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 8 małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna – z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj ziemniaki, osusz i ostrym nożem pokrój na cienkie plastry. Ułóż je w formie do pieczenia lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem, w taki sposób, żeby plastry odrobinę zachodziły się siebie. Posól, popierz, polej 2 łyżkami oliwy. Wstaw do piekarnika.

Krok 2

Oczyść i osusz dorady. Posól i popieprz z zewnątrz i od  środka. Natnij dwa razy każdą rybę z jednego boku. Włóż do środka każdej tuszki plastry cytryny i po dwa posiekane ząbki czosnku.

Krok 3

Wyjmij ziemniaki z piekarnika, ułóż na nich dorady, wstaw ponownie do pieca i piecz 25 minut.

Krok 4

Wyjmij pieczone dorady z piekarnika, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj.

Smacznego