To najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech składników. I jest pyszny.

Czas: 50 minut (w tym 45 minut powolnego duszenia sosu)

Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł

Poziom trudności: łatwe

Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która przyczyniła się do popularyzacji włoskiej kuchni w Stanach, opisując proste i smaczne dania. Przygotowanie sosu pomidorowego nie może być łatwiejsze niż według tej receptury. Wystarczy trochę pomidorów z puszki, masło i cebula. Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse zmieniają się w przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego!

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Składniki:

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 5 łyżek masła
  • Mała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Pół opakowania makaronu spaghetti (my używamy razowego)
  • Pół szklanki tartego parmezanu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Pomidory wyłóż do rondla, dodaj masło, przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Zacznij podgrzewać, a następnie gotuj na wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 2 

Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu i wyrzuć resztę, żeby nie pływała w sosie. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3 

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem.

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.