To najprostszy sos pomidorowy na świecie. Składa się z trzech składników. I jest pyszny.
Czas: 50 minut (w tym 45 minut powolnego duszenia sosu)
Orientacyjny koszt dla dwóch osób: 13 zł
Poziom trudności: łatwe
Przepis pochodzi książki Marcelli Hazan, amerykańskiej autorki książek kulinarnych, która przyczyniła się do popularyzacji włoskiej kuchni w Stanach, opisując proste i smaczne dania. Przygotowanie sosu pomidorowego nie może być łatwiejsze niż według tej receptury. Wystarczy trochę pomidorów z puszki, masło i cebula. Zostawione same sobie na patelni na trzy kwadranse zmieniają się w przyjemną emulsję. Niech Was nie przeraża 5 łyżek masła w sosie – przy dwóch puszkach pomidorów to niewiele. Poza tym dzięki niemu sos jest gładki i aksamitny. Taki sos pomidorowy możecie zjeść ze spaghetti lub każdym innym makaronem. Smacznego!
Składniki:
- 2 puszki całych pomidorów
- 5 łyżek masła
- Mała cebula
- Ząbek czosnku
- Pół opakowania makaronu spaghetti (my używamy razowego)
- Pół szklanki tartego parmezanu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Pomidory wyłóż do rondla, dodaj masło, przekrojoną na pół cebulę i ząbek czosnku. Zacznij podgrzewać, a następnie gotuj na wolnym ogniu 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Krok 2
Wyłącz ogień, wyciśnij (odsącz) sok z cebuli do sosu i wyrzuć resztę, żeby nie pływała w sosie. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Podawaj z sosem pomidorowym i startym parmezanem.