Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Banalny duet w nowej odsłonie

Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno-ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe.
Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy Wam ten przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne.

Przepis pochodzi z Saveur.com

Składniki:

  • 500 g ryby (może być mrożona)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Na wywar

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem.

Krok 2
Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową.

Krok 3
Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety.
Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony.

Podawaj z dowolną sałatką.

Smacznego!